
- Jako dietetyk zastanawiam się, czy to, że ludzie słyszeli o takich sposobach odżywiania wpływa na to, że faktycznie wdrażają je w życie? Obawiam się, że duży wzrost znajomość diet roślinnych, nie idzie jeszcze w parze z podobnym wzrostem spożycia warzyw i owoców. Badania pokazują, że niestety ciągle warzyw i owoców spożywamy zbyt mało. Brak dobrych nawyków, szczególnie mocno, widać w przypadku owoców – przypomina Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Teamu.
Sama wysoka znajomość oznacza, że konsumenci słyszeli o zaletach diet roślinnych. Myślę, że to jest dobry moment na ich mądrą promocję. Diety roślinne opierają się w dużej mierze na warzywach i owocach, ale oczywiście nie może zabraknąć w nich źródeł białka. Nasion roślin strączkowych, nabiału, ale też dobrej jakości mięsa, chudego i mniej przetworzonego. To wszystko będzie służyło zdrowiu Polaków, w tym trendzie jest ogromny potencjał
tłumaczy Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Teamu.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: