W ramach „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” Kantar przebadał związek między dietą a odpornością.
Z badań wynika, że codzienna dieta osób dbających i niedbających o odporność istotnie się różni. Zbadano postrzeganie odporności, skojarzenia, to co ma wpływ i jakie produkty uważane są jako wzmacniające odporność.
Związek pomiędzy sposobem odżywiania się, a poziomem odporności jest dla niektórych oczywisty, ale generalnie wiedza o tym, jak warzywa i owoce wpływają na odporność, jest bardzo pobieżna.
Odporność jest dla ludzi ważna przede wszystkim zimą, wiosną i jesienią. Eksperci zwrócą nam uwagę, iż odporność najlepiej buduje się latem.
Spotkanie prasowe w ramach „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” odbędzie się 28 lipca 2020 o godz. 10:00 w siedzibie Kantar przy ulicy Pięknej 24/26a, piętro II i VII z tarasem, w Warszawie.
Prosimy o potwierdzenie obecności i zachowanie zasad bezpieczeństwa sanitarnego. Kontakt dla mediów: kuba.antoszewski@kantar.com
Plan prezentacji
- Rozumienie i postrzeganie odporności
- Czynniki wpływające na i sposoby dbania o odporność
- Skojarzenia z odpornością i wiedza o odporności
- Odporność a odżywianie
- Produkty żywnościowe wpływające na odporność, w tym warzywa i owoce. Dbanie o odporność, a pory roku.
- Źródła informacji o odporności.
- Komentarz ekspertów Kantar i Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
- Gość specjalny: dr Justyna Bylinowska - Redaktor naczelna Dietetycy.org.pl.
- Prezentacja wyników monitoringu konsumpcji warzyw i owoców w lipcu br. (szósta fala, pomiary od lutego)
- Przewidywany czas 45 minut.
Wyniki badań oraz monitoringu konsumpcji skomentują dla Państwa:
- Urszula Krassowska – Dyrektor Zarządzający Public Division, Kantar Polska
- Agata Zadrożna - ekspert Kantar Polska
- Witold Boguta - Prezes Zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw
- Ireneusz Komorowski - Prezes Stowarzyszenia Plantatorów Borówki Amerykańskich
- Barbara Groele - Sekretarz Generalny Stowarzyszenia „Krajowa Unia Producentów Soków”.
- Magdalena Wrotek - Figarska ze Stowarzyszenie Sady Grójeckie
Zapraszamy również na poczęstunek przygotowany na bazie najpopularniejszych aktualnie owoców i warzyw.
Zaprasza Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw i Kantar.
#NBKWiO #WczorajnaTalerzu #KANTAR #KZGPOiW #PolskaSmakuje.
„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Projekt realizowany jest we współpracy z INSPIRE smarter branding.
Finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Projekt otrzymał patronat honorowy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: