Owoce jagody kamczackiej, zwanej często haskapem, to produkt wciąż niszowy. Uprawa tego gatunku w Polsce ma raczej krótkie tradycje, lecz skala zakładania nowych plantacji może imponować. Już obecnie kraj nasz jest jednym z największych producentów owoców jagody kamczackiej. Kwatery są jednak stosunkowo młode i nie weszły jeszcze w fazę pełnej produktywności. Areał upraw przekraczający 2 tys. ha budzi jednak uznanie, zwłaszcza że w większości kwatery założone zostały w oparciu o nowoczesne technologie dające szansę na dobre zbiory.
Skąd wziął się fenomen haskapu?
Szanse i zagrożenia
Perspektywy dla haskapu w Polsce
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Więcej zdjęć jagody kamczackiej do swobodnego wykorzystania w zakładce PressKit.