Błonnik i róże! Ważniejsze niż myślisz

Błonnik jest jednym z głównych powodów, dla których pokarmy roślinne są tak zdrowe. Odżywia „dobre” bakterie w naszym przewodzie pokarmowym i w ten sposób wzmacnia odporność organizmu. Wiele osób spożywa bardzo mało błonnika, ale jego dostarczenie w odpowiednich ilościac...
Właściwości zdrowotne owoców jeżyny

Jeżyna wraz z maliną, stanowi jeden z najliczniej reprezentowanych rodzajów botanicznych (Rubus). W obrębie rodzaju Rubus, istnieje kilkaset gatunków owocujących na dwuletnich i tegorocznych pędach. Stały się one  podstawą do hodowli nowych odmian uprawnych. Hodowla jeży...
Jeżyny - wschodzące gwiazdy polskiego rynku owoców miękkich

Uprawa jeżyn w Polsce to wciąż pewnego rodzaju nisza. Niby gatunek ten znany jest od lat, niby jest ceniony a owoce lubiane, a jednak na towarową skalę produkują jeżyny nieliczne gospodarstwa. O tym jak wielki potencjał ma uprawa czarnych jagód świadczyć mogą doniesienia...
Jeżyny - zdrowy owoc pełen tajemnic

Jeżyny to owoc tajemniczy. Ich intensywnie ciemna barwa sprawiła, że w folklorze utrwaliły się jako symbol smutku i cierpienia. Ich barwa symbolizować miała krew Chrystusa, jak chcą niektórzy – korona cierniowa miała być wykonana właśnie z tego krzewu. Inna legenda nawią...