Przetwory - sprawdzony sposób na wartościowe posiłki jesienią

Przetwory owocowo-warzywne są stałym elementem diety Polaków, ale ilość spożywanych przetworów nie jest zbyt duża. Podobnie jak ogólnie warzywa i owoce, przetwory z nich traktowane są jako dodatek. Rośnie zainteresowanie żywnością nieprzetworzoną, dobrej jakości, najlepi...
Konsumpcja warzyw i owoców w październiku 2020 roku

Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 15% Polaków spełniło ten warunek w październiku, czyli o 3 pkt. proc. mniej niż we wrześniu. Odnotowano też spadek wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jak...
Światowy Dzień Owoców i Warzyw – 16 październik – pod znakiem upowszechniania przepisu na zdrowe jedzenie i integracji wokół tej idei całego środowiska

Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego, co jemy. Wiemy, że są zdrowe, ale nie wiemy, że niezbędne w dużych ilościach w każdym posiłku. Upowszechnienie talerza* pełnego warzyw i owoców oraz integracja wokół tej idei całego środowiska, to najważniejsze dziś zadanie l...
Plantatorzy pokazują nam ile warzyw i owoców powinien zawierać zdrowy posiłek

Światowa Organizacja Zdrowia, Instytut Żywności i Żywienia, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, rekomendują aby warzywa i owoce stanowiły dziś już połowę tego, co jemy. Potencjał stanowi użyteczność tej rekomendacji. 50% jest czytelniejsze niż 5 porcji. Połowa jest ta...
Borówka coraz popularniejszym smakiem rzemieślniczych lodów

Organizowany od trzech lat Konkurs na „Najlepsze Lody Borówkowe” pokazuje popularność borówki. Rosną wolumeny, ilość lodziarni, ilość oryginalnych receptur. Te najlepsze powstają na Opolszczyźnie, z ręki lodziarskiego Mistrza Polski Tomasza Szypuły. Lodowi rzemieślnicy p...
Wielki finał w niedzielę!

Trwa konkurs o tytuł "Najlepszych lodów borówkowych 2020". W finale spotyka się 8 najlpeszych lodziarni. Zakończenie finałowego głosowania 30 sierpnia 2020, godz. 21:00. Już dziś wspólnie zapraszamy na 2 września - Dzień Lodów Borówkowych.
Zapraszamy na Borówkobranie!

Trwa sezon zbiorów borówki. Jako branża zapraszamy na plantacje. Najbliższy termin to sierpień 22-23/08, kolejny we wrześniu 5-6/09. 
Czerwone superowoce częścią dań i ich ozdobą

Maliny, truskawki, agrest, porzeczki, jemy je świeże, w koktajlach i ciastach. Czerwone owoce są też często wykorzystywane do dekoracji, zwykle na słodko, rzadziej do sałatki. Zawsze z boku talerza, tak jest w domach i w restauracjach. Świetnie się do tego nadają, są pię...
1 lipca - Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki

Z okazji święta owoców i rozpoczęcia sezonu zbiorów borówki odbyła się wspólna konferencja prasowa Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Promowano współpracę, ideę jagodowej sztafety i walory codziennej konsumpcji. W sp...
Superowoce w każdym posiłku przez całą zimę

Kantar zbadał percepcje produktów mrożonych, suszonych i liofilizowanych. Wszystkie doceniliśmy w czasie pandemii. Mrożonki skutecznie zaspokajają nasze zapotrzebowanie na warzywa i owoce poza sezonem. Owoce suszone i liofilizowane są już nie tylko przekąską, coraz częśc...
Przetwory - sprawdzony sposób na wartościowe posiłki jesienią

Przetwory owocowo-warzywne są stałym elementem diety Polaków, ale ilość spożywanych przetworów nie jest zbyt duża. Podobnie jak ogólnie warzywa i owoce, przetwory z nich traktowane są jako dodatek. Rośnie zainteresowanie żywnością nieprzetworzoną, dobrej jakości, najlepi...
Konsumpcja warzyw i owoców w październiku 2020 roku

Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 15% Polaków spełniło ten warunek w październiku, czyli o 3 pkt. proc. mniej niż we wrześniu. Odnotowano też spadek wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jak...
Światowy Dzień Owoców i Warzyw – 16 październik – pod znakiem upowszechniania przepisu na zdrowe jedzenie i integracji wokół tej idei całego środowiska

Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego, co jemy. Wiemy, że są zdrowe, ale nie wiemy, że niezbędne w dużych ilościach w każdym posiłku. Upowszechnienie talerza* pełnego warzyw i owoców oraz integracja wokół tej idei całego środowiska, to najważniejsze dziś zadanie l...
Plantatorzy pokazują nam ile warzyw i owoców powinien zawierać zdrowy posiłek

Światowa Organizacja Zdrowia, Instytut Żywności i Żywienia, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, rekomendują aby warzywa i owoce stanowiły dziś już połowę tego, co jemy. Potencjał stanowi użyteczność tej rekomendacji. 50% jest czytelniejsze niż 5 porcji. Połowa jest ta...
Borówka coraz popularniejszym smakiem rzemieślniczych lodów

Organizowany od trzech lat Konkurs na „Najlepsze Lody Borówkowe” pokazuje popularność borówki. Rosną wolumeny, ilość lodziarni, ilość oryginalnych receptur. Te najlepsze powstają na Opolszczyźnie, z ręki lodziarskiego Mistrza Polski Tomasza Szypuły. Lodowi rzemieślnicy p...
Wielki finał w niedzielę!

Trwa konkurs o tytuł "Najlepszych lodów borówkowych 2020". W finale spotyka się 8 najlpeszych lodziarni. Zakończenie finałowego głosowania 30 sierpnia 2020, godz. 21:00. Już dziś wspólnie zapraszamy na 2 września - Dzień Lodów Borówkowych.
Zapraszamy na Borówkobranie!

Trwa sezon zbiorów borówki. Jako branża zapraszamy na plantacje. Najbliższy termin to sierpień 22-23/08, kolejny we wrześniu 5-6/09. 
Czerwone superowoce częścią dań i ich ozdobą

Maliny, truskawki, agrest, porzeczki, jemy je świeże, w koktajlach i ciastach. Czerwone owoce są też często wykorzystywane do dekoracji, zwykle na słodko, rzadziej do sałatki. Zawsze z boku talerza, tak jest w domach i w restauracjach. Świetnie się do tego nadają, są pię...
1 lipca - Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki

Z okazji święta owoców i rozpoczęcia sezonu zbiorów borówki odbyła się wspólna konferencja prasowa Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Promowano współpracę, ideę jagodowej sztafety i walory codziennej konsumpcji. W sp...
1
2
3
4