Niech jedzenie znowu będzie naszym lekarstwem

Ania Wasilewska, socjolożka wsi i promotorka lokalnej kuchni, przypomina, że w historii polskiego stołu warzywa i owoce odgrywały znacznie większą rolę, niż mogłoby się wydawać. Choć dziś królują ziemniaki i kilka odmian jabłek, kiedyś nasza dieta była znacznie bogatsza ...
Talerz na mocne kości

Gęstość mineralna kości zwiększa się w okresie dzieciństwa i młodości, uzyskując wartość szczytową około 30 roku życia, po czym stopniowo maleje. W utrzymaniu prawidłowej mineralizacji bierze udział wapń oraz szereg innych składników diety, które zapewniają równowagę pom...
Zdrowe odżywianie od małego

Zdrowie dzieci zależy od tego co znajduje się na ich talerzu i w szkolnej śniadaniówce. Zwykle brakuje warzyw i owoców, które powinny być podstawą zbilansowanej i pełnowartościowej diety. Tylko taka gwarantuje zdrowie teraz i w przyszłości. Wzorem do naśladowania dla naj...
Jakimi gatunkami mamy ochotę kogoś poczestować?

89% badanych deklaruje, że podzieliłoby się którymś z gatunków z drugą osobą. Wśród owoców jakie chciałoby się dać drugiej osobie są: truskawki (57%), czereśnie (40%), maliny (32%), jabłka (26%) oraz borówki (23%). Spośród warzyw chcemy częstować pomidorem (20%) i ogórki...
Trening zaczyna się w kuchni

Codzienny ruch i prawidłowe odżywianie to najlepsza recepta na zachowanie zdrowia, sprawności fizycznej i umysłowej.  Bywa jednak, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość zjadanych warzyw i owoców, rezygnacja z prod...
Smacznie i zdrowo latem

Lato jest soczyście kolorowe. To doskonały moment by poprawić nawyki żywieniowe, bo oferta różnokolorowych warzyw i owoców jest szeroka. Staraj się spędzać czas na świeżym powietrzu, wybierz się na wycieczkę czy rower. I koniecznie sprawdź jak odżywiać się latem!
Kompendium informacji i nowe infografiki promujące walory owoców jagodowych

Instagram w czerwcu 2025 zmienił format prezentacji na 4:5, co oznacza, że miniatury powinny mieć wymiary 1080×1350 pikseli. Poniżej zlaść można aktualne zdjęcia i infografiki. Także linki do materiałów prasowych opracowanych w ramach promocji polskich superowoców oraz b...
To nie sprint, to półmaraton!

Historia o tym jak zacząć jeść więcej warzyw i owoców, jak przestać traktować je jako dodatek i uczynić podstawą każdego posiłku.
Zdrowy talerz tajemnicą młodości

Każdy z nas chciałby cieszyć się długim życiem w zdrowiu. Dodatkowo jędrna skóra bez zmarszczek i dobry wzrok to marzenie większości z nas. Starzenie się organizmu jest procesem nieuniknionym. Jednak tempo tego procesu jest w dużej mierze zależne od nas samych. Szeroko p...
Niech żywność będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem

17 października na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym obchodzono Światowy Dzień Warzyw i Owoców. Wydarzenie połączyło środowisko naukowe, studentów dietetyki, medycyny oraz producentów warzyw i owoców. W Centrum Dydaktycznym na Trojdena pojawiły się stoiska pełne barwny...
Niech jedzenie znowu będzie naszym lekarstwem

Ania Wasilewska, socjolożka wsi i promotorka lokalnej kuchni, przypomina, że w historii polskiego stołu warzywa i owoce odgrywały znacznie większą rolę, niż mogłoby się wydawać. Choć dziś królują ziemniaki i kilka odmian jabłek, kiedyś nasza dieta była znacznie bogatsza ...
Talerz na mocne kości

Gęstość mineralna kości zwiększa się w okresie dzieciństwa i młodości, uzyskując wartość szczytową około 30 roku życia, po czym stopniowo maleje. W utrzymaniu prawidłowej mineralizacji bierze udział wapń oraz szereg innych składników diety, które zapewniają równowagę pom...
Zdrowe odżywianie od małego

Zdrowie dzieci zależy od tego co znajduje się na ich talerzu i w szkolnej śniadaniówce. Zwykle brakuje warzyw i owoców, które powinny być podstawą zbilansowanej i pełnowartościowej diety. Tylko taka gwarantuje zdrowie teraz i w przyszłości. Wzorem do naśladowania dla naj...
Jakimi gatunkami mamy ochotę kogoś poczestować?

89% badanych deklaruje, że podzieliłoby się którymś z gatunków z drugą osobą. Wśród owoców jakie chciałoby się dać drugiej osobie są: truskawki (57%), czereśnie (40%), maliny (32%), jabłka (26%) oraz borówki (23%). Spośród warzyw chcemy częstować pomidorem (20%) i ogórki...
Trening zaczyna się w kuchni

Codzienny ruch i prawidłowe odżywianie to najlepsza recepta na zachowanie zdrowia, sprawności fizycznej i umysłowej.  Bywa jednak, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość zjadanych warzyw i owoców, rezygnacja z prod...
Smacznie i zdrowo latem

Lato jest soczyście kolorowe. To doskonały moment by poprawić nawyki żywieniowe, bo oferta różnokolorowych warzyw i owoców jest szeroka. Staraj się spędzać czas na świeżym powietrzu, wybierz się na wycieczkę czy rower. I koniecznie sprawdź jak odżywiać się latem!
Kompendium informacji i nowe infografiki promujące walory owoców jagodowych

Instagram w czerwcu 2025 zmienił format prezentacji na 4:5, co oznacza, że miniatury powinny mieć wymiary 1080×1350 pikseli. Poniżej zlaść można aktualne zdjęcia i infografiki. Także linki do materiałów prasowych opracowanych w ramach promocji polskich superowoców oraz b...
To nie sprint, to półmaraton!

Historia o tym jak zacząć jeść więcej warzyw i owoców, jak przestać traktować je jako dodatek i uczynić podstawą każdego posiłku.
Zdrowy talerz tajemnicą młodości

Każdy z nas chciałby cieszyć się długim życiem w zdrowiu. Dodatkowo jędrna skóra bez zmarszczek i dobry wzrok to marzenie większości z nas. Starzenie się organizmu jest procesem nieuniknionym. Jednak tempo tego procesu jest w dużej mierze zależne od nas samych. Szeroko p...
1
2
3
4
5
6
7
Używamy plików cookie do działania naszej strony internetowej, analizowania Twojego korzystania z naszych usług, zarządzania Twoimi preferencjami online i personalizowania treści reklamowych. Akceptując nasze pliki cookie, otrzymasz odpowiednie treści oraz funkcje mediów społecznościowych, spersonalizowane reklamy i ulepszony sposób przeglądania. Aby zarządzać swoimi wyborami, kliknij „Ustawienia plików cookie”. Pliki cookie niezbędne są do podstawowego funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być odrzucone. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce plików cookie.
Polityka plików cookies
Pliki cookie używane w witrynie są podzielone na kategorie. Poniżej możesz zapoznać się z każdą kategorią oraz zezwolić na niektóre lub wszystkie z nich lub je odrzucić, z wyjątkiem niezbędnych plików cookie, które są wymagane do zapewnienia podstawowej funkcjonalności witryny. Jeśli wcześniej dozwolone kategorie zostaną wyłączone, wszystkie pliki cookie przypisane do tej kategorii zostaną usunięte z Twojej przeglądarki. Listę plików cookies przypisanych do poszczególnych kategorii oraz szczegółowe informacje na ich temat znajdziesz w zakładce „Polityka plików cookies".
Niezbędne pliki cookie
Niektóre pliki cookie są wymagane do zapewnienia podstawowej funkcjonalności. Bez tych plików cookie witryna nie będzie działać prawidłowo. Są one domyślnie włączone i nie można ich wyłączyć.
Preferencje
Preferencyjne pliki cookie umożliwiają witrynie internetowej zapamiętywanie informacji w celu dostosowania wyglądu i zachowania witryny do potrzeb każdego użytkownika. Może to obejmować przechowywanie wybranej waluty, regionu, języka lub motywu kolorystycznego.
Analityczne pliki cookie
Analityczne pliki cookie pomagają nam ulepszać naszą witrynę internetową, gromadząc i raportując informacje na temat jej użytkowania.
Marketingowe pliki cookie
Marketingowe pliki cookie służą do śledzenia odwiedzających na stronach internetowych, aby umożliwić wydawcom wyświetlanie trafnych i angażujących reklam. Włączając marketingowe pliki cookie, wyrażasz zgodę na spersonalizowane reklamy na różnych platformach.