Kantar: warzywa i owoce najlepiej zwiększają odporność organizmu

Świadomość prozdrowotnej roli tego co jemy bardzo wzrosła w czasie pandemii. Według badań Kantar świeże warzywa i owoce są przez Polaków najczęściej wskazywane jako produkty podnoszące odporność organizmu (64%). Niemal połowa badanych wskazuje kiszonki (48%). Rzadziej wy...
Owoce jagodowe a płodność i ciąża

Coraz więcej par starających się o dziecko zmaga się z problemem obniżonej płodności lub niepłodności, który może dotyczyć zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Choć przyczyny tego bywają różne, to jednak warto wiedzieć, że w zapobieganiu i leczeniu niepłodności istotną rolę o...
Owoce jagodowe a cukrzyca

Nie będzie wcale wielką przesadą stwierdzenie, że owoce jagodowe mogą stanowić niemal idealną przekąskę dla pacjentów z cukrzycą, a także osób zagrożonych rozwojem cukrzycy – z insulinoopornością i tzw. stanem przedcukrzycowym. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć je do d...
Zdrowy talerz diabetyka

Według Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) średnio co trzecia osoba na świecie ma stan przedcukrzycowy, co dziesiąta choruję na cukrzycę, z czego połowa nie jest tego świadoma. W 99 lat od odkrycia insuliny chorych jest coraz więcej. Narosło wiele mitów. Sąd...
Żywieniowe podejście do otyłości

Od lat obserwujemy znaczny wzrost występowania nadwagi i otyłości. Problem zaczyna dotyczyć coraz częściej ludzi młodych. W konsekwencji obniża się średnia wieku zachorowalności na choroby układu krążenia i cukrzycę. Kluczem do zachowania prawidłowej masy ciała jest właś...
Światowy Dzień Serca 29/09

Co trzeci Polak choruje na nadciśnienie tętnicze. Jak wynika z badań Światowej Organizacji Zdrowia to ponad 10 milionów osób. Połowa z nich nawet nie zdaje sobie z tego sprawy i bagatelizuje objawy. Wykrycie i leczenie tej choroby jest ważne ponieważ nieleczone nadciśnie...
Owoce jagodowe a odporność – co warto wiedzieć

Układ odpornościowy człowieka to skomplikowana maszyneria, której sprawne działanie zależy od wielu różnych czynników, w tym m.in. od właściwego sposobu żywienia. Co zatem powinno lądować na naszych talerzach? De facto, lista wspierających odporność produktów jest bardzo...
Przewodnik dla mamy karmiącej

Mleko matki jest najlepszym pokarmem dla nowo narodzonego dziecka. Korzyści z karmienia piersią odnosi zarówno dziecko jak i matka. Sposób odżywiania się kobiety karmiącej wzbudza dużo emocji. A prawdą jest, że nie powinno ono odbiegać od różnorodnej i pełnowartościowej ...
10 powodów, dla których warto jeść owoce jagodowe

Konsumenci na całym świecie coraz częściej świadomie poszukują tzw. superżywności (superfood), czyli naturalnych produktów o wyjątkowych walorach odżywczych i zdrowotnych. I tak np. Azjaci sięgają po imbir, kurkumę i goji, a Latynosi po nasiona chia, komosę ryżową i acai...
Badania Kantar: chcemy żyć zdrowo!

Kantar podsumował aspiracje żywieniowe Polaków w 2021 roku. Dawniej „chcieliśmy być sobą”, dziś dodajemy „i chcemy żyć zdrowo”. Pandemia koronawirusa skokowo zwiększyła świadomość prozdrowotną. Już ponad połowa Polaków (58%) zwraca uwagę na to, żeby sposób odżywiania wzm...
Kantar: warzywa i owoce najlepiej zwiększają odporność organizmu

Świadomość prozdrowotnej roli tego co jemy bardzo wzrosła w czasie pandemii. Według badań Kantar świeże warzywa i owoce są przez Polaków najczęściej wskazywane jako produkty podnoszące odporność organizmu (64%). Niemal połowa badanych wskazuje kiszonki (48%). Rzadziej wy...
Owoce jagodowe a płodność i ciąża

Coraz więcej par starających się o dziecko zmaga się z problemem obniżonej płodności lub niepłodności, który może dotyczyć zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Choć przyczyny tego bywają różne, to jednak warto wiedzieć, że w zapobieganiu i leczeniu niepłodności istotną rolę o...
Owoce jagodowe a cukrzyca

Nie będzie wcale wielką przesadą stwierdzenie, że owoce jagodowe mogą stanowić niemal idealną przekąskę dla pacjentów z cukrzycą, a także osób zagrożonych rozwojem cukrzycy – z insulinoopornością i tzw. stanem przedcukrzycowym. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć je do d...
Zdrowy talerz diabetyka

Według Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) średnio co trzecia osoba na świecie ma stan przedcukrzycowy, co dziesiąta choruję na cukrzycę, z czego połowa nie jest tego świadoma. W 99 lat od odkrycia insuliny chorych jest coraz więcej. Narosło wiele mitów. Sąd...
Żywieniowe podejście do otyłości

Od lat obserwujemy znaczny wzrost występowania nadwagi i otyłości. Problem zaczyna dotyczyć coraz częściej ludzi młodych. W konsekwencji obniża się średnia wieku zachorowalności na choroby układu krążenia i cukrzycę. Kluczem do zachowania prawidłowej masy ciała jest właś...
Światowy Dzień Serca 29/09

Co trzeci Polak choruje na nadciśnienie tętnicze. Jak wynika z badań Światowej Organizacji Zdrowia to ponad 10 milionów osób. Połowa z nich nawet nie zdaje sobie z tego sprawy i bagatelizuje objawy. Wykrycie i leczenie tej choroby jest ważne ponieważ nieleczone nadciśnie...
Owoce jagodowe a odporność – co warto wiedzieć

Układ odpornościowy człowieka to skomplikowana maszyneria, której sprawne działanie zależy od wielu różnych czynników, w tym m.in. od właściwego sposobu żywienia. Co zatem powinno lądować na naszych talerzach? De facto, lista wspierających odporność produktów jest bardzo...
Przewodnik dla mamy karmiącej

Mleko matki jest najlepszym pokarmem dla nowo narodzonego dziecka. Korzyści z karmienia piersią odnosi zarówno dziecko jak i matka. Sposób odżywiania się kobiety karmiącej wzbudza dużo emocji. A prawdą jest, że nie powinno ono odbiegać od różnorodnej i pełnowartościowej ...
10 powodów, dla których warto jeść owoce jagodowe

Konsumenci na całym świecie coraz częściej świadomie poszukują tzw. superżywności (superfood), czyli naturalnych produktów o wyjątkowych walorach odżywczych i zdrowotnych. I tak np. Azjaci sięgają po imbir, kurkumę i goji, a Latynosi po nasiona chia, komosę ryżową i acai...
1
2
3
4