Owoce jagody kamczackiej należą do najwcześniejszych w sezonie. Pierwsze owoce pojawiają się już pod koniec maja, a pełnia owocowania przypada na czerwiec. Sa bogate w składniki szczególnie korzystne dla naszego zdrowia i urody. Daje to wielkie możliwości wykorzystania jagody kamczackiej jako rośliny dietetycznej, profilaktycznej, a nawet leczniczej. Eksperci nazwali jej owoce „jagodami wiecznej młodości”, gdyż odnaleźli w nich związki zapobiegające starzeniu się komórek. Jest rośliną niewymagającą i łatwą w uprawie. Nowe odmiany łączą w sobie najbardziej pożądane cechy – duże, deserowe owoce o słodko-kwaskowym smaku pozbawionym goryczki, odporność na suszę, długowieczność, odporność na mróz oraz wczesność. Niezwykła zdrowotność uprawianych odmian pozwala na stosowanie ekologicznych metod uprawy.

1. Historia
2. Dlaczego jagoda kamczacka nie została odkryta wcześniej? Co zdarzyło się w ciągu ostatnich 20 lat?

3. Co jest tak cenne w tych jagodach?
- haskap wykazuje działanie przeciwzapalne na poziomie komórkowym;
- haskap opóźnia starzenie siatkówki i pomaga leczyć jej choroby – wspieranie zdrowia oczu było pierwszym zastosowaniem jagody kamczackiej w japońskiej medycynie tradycyjnej;
- haskap może redukować wielkość tkanki nowotworowej w niektórych postaciach raka;
- haskap pomaga obniżyć ciśnienie krwi, poprawia funkcjonowanie mózgu;
- haskap jest owocem niskokalorycznym, lecz o wysokich wartościach odżywczych – 53 kcal/100 g SM;
- haskap wykazuje działanie anty-diabetyczne – pomaga utrzymać właściwy poziom glukozy i lipidów w krwi;
- haskap dla zdrowia dziąseł, przewodu pokarmowego i układu moczowego – wykazuje działanie antybakteryjne i antyadhezyjne (uniemożliwiające zakażenie) – przeciw niektórym gatunkom bakterii z takich rodzajów jak higella, Micrococcus, Campylobacter, Escherichia, Enterococcus, Streptococcus, Staphylococcus or Bacillus;ühaskap berries – wykazuje pozytywne działanie przeciw skutkom promieni UVA i UVB;
- ekstrakt z owoców jagody kamczackiej hamuje melanogenezę (syntezę malaniny) – może pomóc powstrzymać rozwój czerniaka, jagody haskapa zawierają wyjątkowo dużo antyoksydantów.
4. Dlaczego jagoda kamczacka jest atrakcyjnym produktem na rynku?
- jagoda kamczacka jest owocem klasy premium - najwyższej, świeże owoce są smaczne, przypominają w smaku kombinację smaków maliny, jeżyny, porzeczki i borówki, jest lubiana szczególnie przez dzieci;
- nowości są zawsze mile widziane, szczególnie jeśli są smaczne i wartościowe;
- mrożone, liofilizowane, suszone jagody – mogą być dostępne przez cały rok, sprzedaż jest łatwa;
- soki, dżemy, galaretki, lody, jogurty, muffiny, ciasta – bardziej dogodne formy sprzedaży;
- owoce jagody są w każdej postaci atrakcyjne jako dodatek do owsianki i granoli – zdrowe śniadanie;
- wina i mocniejsze alkohole – jedynie dla dorosłych. Wysoki poziom cukru (nawet ponad 20º Brix) i wysoki poziom tanin, wyśmienite wina są już dostępne w sprzedaży;
- wartościowa przekąska – coś słodkiego a zarazem zdrowego dla dzieci;
- suplement diety, może znajdować się w ofercie aptek i sklepów ze zdrową żywnością;
- sok może być używany jako barwnik spożywczy, burgundowy kolor jest bardzo intensywny, trwały i naturalny;
5. Jak wygląda jagoda kamczacka?

6. Które odmiany są najlepsze?
- Aurora – odm. kanadyjska
- Blue Rock PBR- Sinij Utjes PBR - odm. rosyjska
- Boreal Beast PBR - odm. kanadyjska
- Boreal Beauty PBR - odm. kanadyjska
- Boreal Blizzard PBR - odm. kanadyjska
- Docz Velikana – Córka Giganta- odm. rosyjska
- Honeybee - odm. kanadyjska
- Jugana - odm. rosyjska
- Vostorg - Zachwyt - odm. rosyjska
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, na podstawie materiałów PLANTIN LLLP
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.

Więcej zdjęć jagody kamczackiej do swobodnego wykorzystania w zakładce PressKit.
Polscy plantatorzy pionierzy nadali kierunek uprawie towarowej jagody kamczackiej na świecie. Mamy największe nasadzenia odmian, które zmieniły postrzeganie tego owocu. Jesteśmy liderem w UE, a może nawet światowym liderem w produkcji owoców jagody kamczackiej. Stąd promocja tego gatunku w ramach kampanii "Czas na polskie superowoce!"
Owocem, który niebawem przejmie jagodową pałeczkę jest malina. Plantatorów wszystkich owoców jagodowych spotkamy już 30 czerwca z okazji obchodów 1 LIPCA - Dania Owoców i Dania Polskiej Borówki 💋
___
- „Characterization and Quantification of Anthocyanins and Polyphenolics in Blue Honeysuckle (Lonicera caerulea L.)” by Arusa Chaovanalikit , Maxine Thompson and Ronald E. Wrolstad, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2004, 52, 848 – 852
- „Haskap Berries (Lonicera caerulea L.) - a Critical Review of Antioxidant Capacity and Health-Related Studies for Potential Value-Added Products”, by G. B. Celli, A. Ghanem, M. Su Ling Brooks, Food Bioprocess Technol., 2014, 7, 1541 – 1554
- „Preliminary Observations on Adaptation and Nutraceutical Values of Blue Honeysuckle (Lonicera caerulea L.) in Oregon, USA, by Maxine Thompson and Arusa Chaovanalikit, Acta Hort. 2003
- „Your Essential Honeyberry Guide” - Logie Cassells, Edition 2016, AgriForest Bio-Technologies Ltd.
- „An anthocyanin-rich extract from Kamchatka honeysuckle increases enzymatic activity within the gut and ameliorates abnormal lipid and glucose metabolism in rats.” - Jurgoński A1, Juśkiewicz J, Zduńczyk Z., US National Library of Medicine National Institutes of Health – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23422536
- „Jagoda kamczacka - roślina lecznicza Syberii i Dalekiego Wschodu” - M. Krauze-Baranowska, Marta Kula - Katedra i Zakład Farmakognozji z Ogrodem Roślin Leczniczych - http://www.panacea.pl/articles.php?id=4002
- Jagoda kamczacka - właściwości prozdrowotne owoców i możliwości ich zastosowania” - Iwona Szot, Tomasz Lipa, Bożena Sosnowska - www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2014,%204(95)/02_Szot.pdf
- „Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L.) - aktualny stan badań fitochemicznych i aktywności biologicznej” - M. Kula, M. Krauze-Baranowska, Gdański Uniwersytet Medyczny - http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2016/09/pf_2016_111-118.pdf
- „JAGODA KAMCZACKA” - E. Rozpara, T. - Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach – www.inhort.pl
- „Jagoda kamczacka” - właściwości lecznicze i zastosowanie” - Monika Majewska - http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagoda-kamczacka-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie_45323.html
- „Suchodrzew (jagoda kamczacka) – hit w uprawie krzewów owocowych w Polsce” - S. Pluta - www.poskiesadownictwo.pl, Informator
- „Сады России”; „Jagoda kamczacka w każdym sadzie” – L. Vasilievna Yurina, Odincowo, Obwód Moskiewski (nr 1, 2012)
- „Сады России”; „Pierwsza w sezonie” - V. Sergeevich Ilyin, Czelabińsk (8, 2012 r.)
- „Сады России”; „Suchodrzew błękitny w przydomowym ogródku” – A. Michajłowicz Michiejew, Moskwa (8, 2012 r.)
- www.konferencjakamczacka.pl/jagoda-kamczacka-coraz-bardziej-popularna-w-uprawie / „Jagoda kamczacka coraz bardziej popularna w uprawie”