Pampuchy, buchty, kluski na parze, parowańce - w różnych częściach Polski mają różne nazwy, ale z pewnością wszystkim kojarzą się z domową kuchnią mamy czy babci. Mogą być podawane z różnymi dodatkami - ascetycznie ze śmietaną, cukrem i cynamonem, na wytrawnie z mięsem i surówką lub w zdrowszej wersji zatopione w musie z owoców jagodowych. Niewiele więcej trzeba, a obiad na słodko lub deser przepełniony polskimi superfoods gotowy!
Mus z owoców jagodowych z pampuchami
3 porcje
½ szkl. porzeczki czarnej
½ szkl. szklanka jeżyn
2 łyżki cukru1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki zimnej wody
6 pampuchów
4 łyżki kwaśnej śmietanymięta
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.