Owoce jagodowe mają tę wspaniałą właściwość, że są wyśmienite zerwane prosto z krzaka, doskonale też sprawdzają się jako gładki mus, który można zapasteryzować w słoikach, a jeszcze inne właściwości uzyskamy mnożąc owoce. Dzięki temu przez cały rok możemy smażyć puszyste racuszki z dodatkiem owoców jagodowych. Poniżej ich letnie oblicze!
Podwójnie truskawkowe racuchy
Czas przygotowania: 3o min
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka sody
szczypta soli
olej
250 g truskawek
1 garść malin
1 garść borówek
½ szklanki jogurtu greckiego1
łyżka miodu
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.