To danie roboczo możemy nazwać z ziemi włoskiej i polskiej, bo klasyczne, pochodzące z Kampanii, połączenie bazylii, mozzarelli i pomidorów wzbogaca tutaj dodatek najlepszych owoców jagodowych w Europie - polskich borówek i agrestu. Słodko-wytrawne, orzeźwiające i sycące - idealne na upalne lato, bo klimatowi naszego kraju już coraz bliższy do południowych Włoch.
Jagodowe caprese z makaronem
50 g agrestu
400 g pomidorów
½ papryczki chili
1 czerwona cebula
1 łyżka octu malinowego
2 łyżki oliwy z oliwek
garść bazyli
garść mięty
sól i pieprz
200 g mini mozzarelli
zielone pesto
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.