Owoce jagodowe w tym przepisie okazują się być asem w rękawie - nie wysuwają się na pierwszy plan, a jednocześnie w zupełnie zjawiskowy sposób odmieniają oblicze tego dania! Kurczak w glazurze z porzeczek przestaje być nudny - nabiera pięknego koloru, smakowicie się błyszczy, a do tego jego aromaty wzmacniają słodkie, kwaśne i wytrawne nuty. Danie idealne na niezobowiązującego grilla, sprawdzi się równie dobrze na bardziej odświętnym obiedzie.

Kurczak w owocach jagodowych
2 porcje
2 pojedyncze piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy
½ cebuli czerwonej
2 ząbki czosnku
½ papryczki chilli
1 łyżka octu malinowego
sól i pieprz
1 surowa kolba kukurydzy
garść rukoli
1 łyżka oliwy
1 łyżka posiekanego szczypiorku

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
