Uprawa truskawek w Polsce ma bogate tradycje. Plantatorzy w naszym kraju wyspecjalizowali się wiele lat temu w produkcji owoców o atrakcyjnych parametrach dla zakładów przetwórczych. Polskie przetwory truskawkowe i mrożone owoce zyskały popularność w kraju i poza jego granicami. Obecnie jednak wskutek zmian na rynkach międzynarodowych, a także w naszym państwie sektor truskawkowy przechodzi transformację. Coraz większa liczba plantatorów decyduje się na produkcję owoców deserowych najwyższej jakości z przeznaczeniem na świeży rynek. Handel truskawką odmienić może także pojawienie się nowych technologii i odmian, w tym tych owocujących aż do pierwszych późnojesiennych przymrozków.

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Więcej zdjęć w zakładce: Presskits

Twitter: Czas na polskie superowoce! @SuperFruitsPL
Facebook: Czas na polskie superowoce @polskiesuperowoce
YouTube: Czas na polskie superowoce!
Instagram: polskiesuperowoce #polishsuperfruits