Malina właściwa jest od dawna bardzo ważnym gatunkiem roślin sadowniczych w grupie krzewów jagodowych. Obecnie w naszym kraju produkuje się ponad 100 tys. ton malin, pod tym względem Polska zajmuje czołowe miejsce w świecie.
Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach jest instytutem badawczym utworzonym przez połączenie dwóch jednostek badawczo-rozwojowych o długoletniej tradycji i bogatym dorobku naukowo- wdrożeniowym: Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa oraz Instytutu Warzywnictwa. Program badawczy IO obejmuje wszystkie zagadnienia związane z produkcją ogrodniczą, począwszy od badań nad biologicznymi podstawami produkcji owoców, warzyw, roślin ozdobnych przez biotechnologię, genetykę i hodowlę twórczą, agrotechnikę, ochronę roślin, szkółkarstwo, ochronę zasobów genowych roślin sadowniczych, warzywnych, ozdobnych i miododajnych, nawadnianie, uprawę grzybów jadalnych, przetwórstwo i przechowalnictwo, bezpieczeństwo żywności, pszczelnictwo, po agroinżynierię i ekonomikę. Instytut aktywnie uczestniczy w tworzeniu Europejskiej Przestrzeni Badawczej. Współpracuje z większością branżowych, polskich oraz zagranicznych instytutów i uczelni. Jest ważnym centrum szkoleniowym. Ma uprawnienia do nadawania stopni naukowych.
Kontakt dla dziennikarzy i do ekspertów:
Komplet materiałów prasowych [Press pack]
Owocem, który przejmie jagodową pałeczkę są czarna porzeczka i borówka. Plantatorów wszystkich owoców jagodowych spotkamy już 30 czerwca z okazji obchodów 1 LIPCA - Dania Owoców i Dania Polskiej Borówki. Szczegóły na naszej stronie i na fanpage'u 1 LIPCA 💋
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
1 Wyjątkowo dużo plantacji w naszym kraju założono w latach 2013-2015, natomiast w kolejnych – zainteresowanie uprawą osłabło, gdyż owoce tego gatunku i przetwory z nich robione nie znajdowały się na oficjalnej liście produktów spożywczych dopuszczonych do obrotu w krajach UE. Dopiero po aktualizacji dokumentów złożonych w KE (przez angielską firmę Soloberry) jagoda kamczacka została wpisana 13 grudnia 2018 r. na listę nowej żywności na mocy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 roku (www.efsa.europa.eu). Fakt ten oraz małe wymagania klimatyczne i glebowe oraz dostępność nowych odmian o dużych i smacznych owocach wpłynęły na stopniowy powrót popularności uprawy tego gatunku w Polsce.