Owoce te zachwycają walorami zarówno smakowymi, jak i estetycznymi. W czasie sezonu warto spożywać je w większych ilościach i pod różnymi postaciami, gdyż wykazują bardzo pozytywny wpływ na zdrowie.
Historia truskawek sięga początków XVIII w. Te soczyste owoce powstały ze skrzyżowania dwóch odmian poziomki – chilijskiej (Fragaria chiloensis) z wirginijską (Fragaria virginiana). Początkowo, ze względu na bardzo wygórowaną ceną, nie wszyscy mogli sobie na nie pozwolić. Obecnie truskawki są powszechnie dostępne i przyjmuje się, że istnieje blisko 2000 różnych odmian tych owoców, które różnią się między sobą smakiem, wyglądem (wielkością, kształtem, barwą) i zapachem.
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Kontakt dla dziennikarzy i do ekspertów:
Nasza wspólna konferencja prasowa odbyła sie 30/05 w siedzibie Głównego Inspektoratu Sanitarnego 💋
Komplet materiałów prasowych [tutaj]
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.