Malina to niezwykły superowoc. Po mistrzowsku wyzwala nasz potencjał urodowy i sprzyja zachowaniu dobrego zdrowia. Te delikatne, aksamitne, pięknie pachnące, przypominające klejnoty owoce zawierają imponująco wiele antyoksydantów przez co niwelują skutki stresu oksydacyjnego. Działają przeciwstarzeniowo, chronią przed fotostarzeniem, wzmacniają włosy i paznokcie. Posiadają dużą gęstość odżywczą i niską kaloryczność przez co możemy je jeść praktycznie bez ograniczeń zyskując w zamian wiele korzyści. Dodatkowo przyspieszają przemianę materii i wysmuklają sylwetkę. Podnoszą odporność, działają przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Zapraszamy więc na filiżankę tych wyjątkowych polskich superowoców.
Najlepsze właściwości urodowe maliny - top3
- związki fenolowe, takie jak flawonoidy, antocyjany, kwas elagowy - stanowią linię obrony przed fotostarzeniem, opóźniają procesy starzenia, chronią przed wolnymi rodnikami, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo
- kwas ferulowy – jeden z najsilniejszych antyoksydantów, absorbuje promieniowanie UV, działa przeciwzapalnie, odmładzająco
- mikroelementy – głównie żelazo, miedź, pobudzają syntezę kolagenu, regulują wydzielanie melaniny
- witamina A - wpływa na odnowę naskórka i jego prawidłowe rogowacenie, reguluje wydzielanie sebum, rozjaśnia przebarwienia, działa antytrądzikowo, przyspiesza gojenie się zmian zapalnych, regeneruje skórę
- potas, wapń, magnez - wzmacniają naczynia krwionośne, ograniczając powstawanie rumienia
- beta karoten - odpowiada za młody wygląd skóry, opóźnia starzenie, nadaje piękny koloryt skórze
- witamina C - chroni przed starzeniem skóry, ma wpływ na produkcję kolagenu i ceramidów
Maliny niezastąpione w kosmetyce!
- Olej z pestek malin - dobre źródło likopenu, beta-karotenu oraz kwasów linolowego i linolenowego. Jest świetnym uzupełnieniem preparatów fotoochronnych, łagodzi rumień posłoneczny, zmniejsza niekorzystne działanie promieni UV, pobudza regenerację naskórka. Wykazuje działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne. Obecność witaminy A przyspiesza regenerację. Ja stosuję go jako składnik balsamów do ust, kremów do twarzy, peelingów oraz olejków do masażu ciała. Uwaga: oleje na ciało nakładamy zwilżoną skórę.
- Ekstrakty z malin - wykazują działanie przeciwbakteryjne, ściągające, regulują wydzielanie sebum - to wszystko zawdzięczają obecności kwasu salicylowego, pektyn oraz garbników. W mojej praktyce znalazły zastosowanie w postaci toników, mgiełek i wód owocowych.
- Maseczki z malin - wpływają na syntezę kolagenu i elastyny – głównych białek podporowych skóry, dzięki którym wyglądamy młodo. Regulują wydzielanie sebum, zmniejszają pory, przeciwdziałają trądzikowi. Wzmacniają naczynia krwionośne, regulują pH skóry, redukują przebarwienia, hamują powstawanie stanów zapalnych oraz wydzielanie melaniny – barwnika odpowiedzialnego za przebarwienia.
- Napar z liści malin - obniża poziom glukozy, zmniejsza poziom lipidów, działa moczopędnie i żółciopędnie. Idealnie sprawdzi się u osób dbających o figurę. U mnie w domu napar z liści i owoców malin idealnie sprawdza się w czasie przeziębień. Ma też kojący wpływ na samopoczucie podczas miesiączki.
Przepisy na świeże kosmetyki z udziałem malin
Malinowy peeling do ciała na bazie kaszy gryczanej ze startą skórką z limonki Działanie: przeciwstarzeniowe, antyoksydacyjne, odbudowujące barierę ochronną skóry, wzmacniające naczynia, regenerujące, ujędrniające Składniki: garść świeżych malin (około 15 sztuk), 2 łyżki oleju z malin, 3 łyżki zmielonej kaszy gryczanej, jedna łyżeczka startej skórki z limonki Wykonanie: Maliny rozgniatamy, łączymy z olejem i kaszą. Peeling wykonujemy na wilgotnej skórze masując dokładnie całe ciało zaczynając od stóp w górę. Następnie spłukujemy obficie wodą. Skórę balsamujemy, dodając do balsamu kilka kropli olejku z malin. Peeling może być przechowywany w lodówce do 3 dni. |
Malinowo-aloesowa mgiełka wzmacniająca do włosów Działanie: opóźniające siwienie, zapobiegające wypadaniu włosów, nawilżające, nadające objętość, poprawiające skręt, chroniące włosy przed promieniowaniem UV Składniki: pół szklanki malin, niepełna szklanka soku z aloesu, 1 łyżeczka pantenolu, kilka kropli cytryny lub octu winnego, filtr do kawy, buteleczka z atomizerem (100 ml) Wykonanie: Maliny rozgnieść, uzupełnić szklankę do pełna sokiem z aloesu. Wymieszać. Przecedzić przez filtr do kawy. Dodać łyżeczkę pantenolu i kilka kropli cytryny lub łyżeczkę octu winnego. Ponownie wymieszać. Przelać do butelki z atomizerem. Stosować na wilgotne lub suche włosy. Szczególnie w czasie wakacji i po kąpielach w słonej wodzie. Termin trwałości to 7-10 dni. Przechowywać w lodówce. |
Malinowa rozświetlająco-odmładzająca maska do twarzy z miodem Działanie: przeciwstarzeniowe, odmładzające, przeciwłojotokowe, przeciwtrądzikowe, tonizujące, przeciwzapalne, rozjaśniające Składniki: garść malin, 2 łyżki jogurtu kokosowego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka nasion lnu lub siemienia lnianego Wykonanie: Maliny umyć i rozgnieść widelcem lub tłuczkiem. Można odsączyć nadmiar soku, aby maseczka nie była zbyt rzadka. Dodać kolejno jogurt grecki, miód i nasiona lnu. Nakładać na oczyszczoną skórę twarz omijając oczy. Przemasować delikatnie skórę kolistymi ruchami i pozostawić na 15 minut, a następnie spłukać letnią wodą. Termin ważności maseczki: maseczka wystarczy na 1 użycie. |
Najlepsze właściwości zdrowotne malin - top3
Filiżanka malin - codzienna porcja urody i zdrowia od wewnątrz
Urodowe śniadanie z malinami Jogurt naturalny ze świeżymi malinami może stanowić doskonałą propozycję lekkiego, letniego śniadania. Warto wykorzystać wspierający urodę jogurt kokosowy lub jogurt z mleka owczego czy koziego. Następnie dodać ekspandowany amarantus, quinoę lub grykę. urodowy deser z malinami Z malin można zrobić także pyszny lodowy deser w postaci sorbetu, wystarczy je zmiksować, lekko zamrozić, ozdobić listkami mięty i świeżymi malinami lub innymi owocami jagodowymi. |
MALINA – substancje aktywne
Kaloryczność: niska, ok. 42 kcal/ 100 g WITAMINY: witamina A (3 ug/ 100 g) B-karoten (16 ug/ 100 g) witamina C (31,4mg/ 100 g) MINERAŁY: potas (K) (177-145 mg/100 g) wapń (Ca) (25-35 mg/100 g) magnez (Mg) (10-22 mg/100 g) cynk (Zn) (0,13-0,14 mg/100 g) mangan (Mn) (0,49 mg/100 g) Taki skład ma szczególne znaczenie w profilaktyce i leczeniu wielu chorób: - potas i magnez wykazują dużą skuteczność w uszczelnianiu naczyń krwionośnych, a ponadto tonizują pracę serca - potas między innymi reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu i pobudza wydzielanie insuliny - cynk wchodzi w skład około 80 enzymów, jego niedobór może powodować między innymi obniżenie odporności organizmu, zaburzenia wzroku i smaku - mangan jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej przemiany materii – reguluje metabolizm węglowodanów, lipidów oraz białek BIAŁKO: ok. 1,2 g/ 100 g BŁONNIK: 6,5 g/ 100 g Błonnik jedynie w niewielkim stopniu ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka dzięki aktywności mikroflory jelitowej (dostarcza 2 kcal/ 100 g). Odgrywa jednak istotną rolę w perystaltyce jelit przeciwdziałając zaparciom, dzięki czemu działa prewencyjnie w chorobach układu pokarmowego, np. rozwoju hemoroidów oraz jak przypuszcza się także, niektórych form raka, szczególnie okrężnicy. Obecnie można zauważyć niespotykaną do tej pory epidemię tego rodzaju nowotworu. Proces nowotworzenia często zaczyna się od pojawienia się polipów, uchyłków jelita grubego. Najczęstszą przyczyną powstawania polipów oraz uchyłków są błędy żywieniowe, które między innymi doprowadzają do zparć. SUBSTANCJE BIOAKTYWNE W MALINACH: Owoce maliny zawierają liczne substancje o właściwościach prozdrowotnych, z których większość stanowią związki fenolowe. W owocach maliny całkowita zawartość polifenoli wynosi 140–662 mg/ 100g świeżego produktu. Udział poszczególnych składników zespołu polifenolowego w aktywności antyoksydacyjnej owoców maliny wynosi: - 50% elagotanin (w tym ok. 35% sangwina H-6 i 15% lambertianina C) - 25% antocyjanów - 20% witaminy C Kwas elagowy jest bardzo silnym zmiataczem wolnych rodników, wykazując również działanie antyoksydacyjne wobec białek liposomów oraz hamując proces utleniania LDL. Tak więc maliny mają działanie przeciwmiażdżycowe. Warto sięgnąć po te owoce, gdy grozi nam wprowadzenie statyn - leków obniżających poziom cholesterolu we krwi. Kwas elagowy wykazuje działanie obniżające ciśnienie krwi, m.in. poprzez efekt sedatywny, a także hamuje biosyntezę trombosanu B2, zapobiegając w ten sposób chorobom serca i układu krążenia. Warto wprowadzić do diety maliny w przypadku wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Kwas elagowy posiada również właściwości przeciwwirusowe, o czym warto pamiętać, stosując przetwory z malin w leczeniu przeziębień. Udokumentowano także wpływ antocyjanów na metabolizm węglowodanów i tłuszczów, m.in. poprzez stymulację wydzielania insuliny oraz regulację funkcjonowania adipocytów. Antocyjany hamują również R-amylazę, a więc mogą w znacznym stopniu ograniczać procesy występujące w przebiegu cukrzycy. Maliny a odchudzanie: Badania pozwoliły również na wyjaśnienie specyficznego smaku i zapachu owoców malin. Udowodniono, że w owocach występuje ponad 70 związków aromatycznych, których głównym składnikiem jest keton malinowy (C10H12O2). Związek ten: - przyśpiesza metabolizm, - redukuje akumulację tkanki tłuszczowej, - zabezpiecza przed wzrostem wagi, wywołanej dietą bogatą w tłuszcze i cukry. Aktywność przeciwzapalna i przeciwreumatyczna malin: Owoce maliny są bogatym źródłem rutyny, kwercetyny, kemferolu i kwasu salicylowego. Antocyjany występujące w owocach maliny właściwej hamują aktywność cyklooksygenazy na poziomie niesterydowych leków przeciwzapalnych – naproksenu i ibuprofenu. Aktywność COX-1 była hamowana na poziomie 45,8%, natomiast COX-2 na poziomie 40,5%. Aktywność przeciwzapalna owoców jest wiązana przede wszystkim z obecnością pochodnych aglikonu – cyjanidyny, która wykazuje działanie przeciwzapalne silniejsze od aspiryny. Aktywność przeciwnowotworowa malin: Komórki ludzkiego nowotworu okrężnicy HT-29 oraz komórki linii nowotworu prostaty LNCaP charakteryzowały się spadkiem żywotności w zakresie od 13 do 70% w obecności liofilizowanego ekstraktu z owoców maliny w stężeniach odpowiednio: 100 μg/ml oraz 1000 μg/ml. Doniesienia o aktywności chemoprewencyjnej antocyjanów wskazują na ich selektywny efekt w stosunku do komórek transformowanych nowotworowo, przy jedynie niewielkim wpływie lub braku wpływu na wzrost prawidłowych komórek okrężnicy NCM 460 oraz kierowanie komórek zmienionych nowotworowo na drogę apoptozy. Apoptoza, czyli rozpad komórek nowotworowych jest najważniejszą funkcją w profilaktyce przeciwnowotworowej. Aktywność ochronna przewodu pokarmowego malin: Wskazano na ochronne efekty owocu maliny w zapaleniu błony śluzowej żołądka i możliwość zastosowania ekstraktu z owoców w chorobie wrzodowej żołądka. PODSUMOWANIE: Obecnie obserwowany jest wyraźny wzrost zainteresowania farmakognostów, fitochemików i dietetyków właściwościami leczniczymi owoców maliny. Ze świeżych bądź też suszonych owoców maliny produkuje się wiele leków, np. Pyrosan, który działa przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, stosowany jest pomocniczo w przeziębieniach, chorobach nerek i schorzeniach reumatycznych. Dzięki zawartości olejków eterycznych mających właściwości rozgrzewające i antyseptyczne suszone owoce są składnikiem mieszanek napotnych i przeciwgorączkowych. Liście zaś wchodzą w skład ziołowych mieszanek moczopędnych i żółciopędnych. Możemy sami przygotować w swoim domu napary, susze, dżemy, powidła, soki z malin. Będą one znakomitym uzupełnieniem diety w niezbędne witaminy i minerały, a także pomogą przetrwać okres infekcji. Działanie substancji leczniczych występujących w tej roślinie można porównać do ogólnie dostępnych leków przeciwzapalnych. Coraz większym zainteresowaniem cieszy się również olej z pestek malin, który jest źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), wielu witamin i antyoksydantów. |
Maliny – praktyczne wskazówki
Jak poznać świeże owoce? Przede wszystkim po wyglądzie. Owoce nie powinny być pomarszczone, zdeformowane, rozsypujące się, bez wycieku soku. Powinny mieć ładną barwę.
Codzienna porcja urody i zdrowia
Jak rozpoznać świeżość malin? Dotykając malin i sprawdzając czy są one sztywne i nie wycieka z nich sok. Jeżeli te warunki są spełnione to oznacza, że jest są to świeże maliny i powinny mieć dobrą jakość.
W czasie sezonu świeże maliny na pewno warto zamrozić. Wystarczy je umyć, lekko osuszyć, włożyć do woreczków i zamrozić. Następnie w okresie jesienno-zimowym wykorzystać do musów, koktajli, soków czy zdrowych deserów.
Co jeszcze można zrobić z malinami? Można je po prostu ususzyć. Jeżeli mamy suszarkę, w której suszymy grzyby wystarczy po uprzednim umyciu i wysuszeniu rozsypać w niej maliny i poddać procesowi suszenia. Otrzymamy wspaniałe maliny, które mogą stanowić dodatek do musli, granoli oraz zdrowych deserów. Te wysuszone owoce są bardzo aromatyczne.
Susz owocowy działa napotnie, wykrztuśnie i antybakteryjnie i jest z powodzeniem wykorzystywany przeciw przeziębieniom.
Nie tylko owoce malin są wartościowe, ale również ich liście. W ziołolecznictwie napary z liści malin stosuje się przed menstruacją aby zapobiec zespołowi napięcia przedmiesiączkowego oraz ich picie polecane jest w trakcie ciąży co przyczynia się do usprawnienia przebiegu porodu.
PODSUMOWUJĄC
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Projekt wspierają grupy producentów malin
Źródła:
Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. A. Szajdek, J. Borowska Nauka. Technologia. 2004, 4
Wartości odżywcze i zdrowotne owoców i warzyw, Skierniewice 2017, prof. dr hab. Witold Płocharski
Comparison of the antioxidant properties of selected parts of raspberry (Rubus idaeus) and blackberry (Rubus fruticosus), J. Zielonka-Brzezicka, A. Nowak, M. Zielińska, A. Klimowicz; Pomeranian J Life Sci 2016;62
Właściwości antyoksydacyjne naparów z wybranych krajowych owoców jagodowych, Klaudia Kałwa, Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego 1/4–2018
Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej, Baranowska A., Radwańska K., Zarzecka K., Gugała M., Mystykowska I., Probl hig Epidemiol 2015, 96,2, 406-409
Liście maliny i jeżyny jako surowiec dla przemysłu farmaceutycznego, Kruczek M., ostecka- Gugała A., Augustynowicz J., Ledwożyw- Smoleń I., Orzeł A., Król- Dyrek K., Kaszycki P., Przemysł chemiczny, 94,88,2015
Właściwości oleju z pestek malin wykorzystywane w kosmetyce, Kalinowska N., Nowak I., Zielińska A., Kosmetologia estetyczna, 2, 2017,6
Wpływ przeciwutleniaczy zawartych w owocach na proces fotostarzenia skóry, Nowak A., Zielonka J., Turek M., Klimowicz A., Postępy fitoterapii 2, 2014
Owoce maliny właściwej i maliny zachodniej źródłem substancji biologicznie aktywnych, Krauze-Baranowska M., Majdan M., Kula M., Postępy Fitoterapii, 1, 2014
Składniki bioaktywne surowców i produktów roślinnych, Słupski J., Drożdż I., Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Małopolski, Kraków 2018
Właściwości prozdrowotne wybranych owoców krajowych, Doroszko M., Janda K., Jakubczyk K., Kosmos Problemy nauk biologicznych, 2018, 319, 415-423
Warzywa i owoce jako źródła wybranych substancji bioaktywnych i ich wpływ na funkcje poznawcze u osób starszych, Zielińska M., Białecka A., Pietruszka B., Hamułka J., Postepy Hig Med. Dosw, 2017, 267-280
Witamina C i skóra, Pawlaczyk M., Korzeniowska K., Rokowska-Waluch A., Farmacja współczesna, 2012,5, 174-17788
Marcinkiewicz M. 2016. Biotyna – magiczna substancja na wzmocnienie włosów i paznokci. Farmacja Praktyczna, 1, 21-22
Zawartość wybranych biopierwiastków w owocach i sokach z owoców jagodowych, Czech A., Rusinek E., Merska M., Probl Hig Epidemiol 2011;92,4, 836-839
Rośliny w nowoczesnej kosmetologii; monografia naukowa pod redakcją Anny Kiełtyka- Dadasiewicz, Lublin 2016
Poradnik zielarski, H. Różański, Krosno 1993, Krosno-Poznań cz. IV 1997-2001.