Aronia to owoc idealnie sprawdzający się w roli marynat do czerwonego mięsa - wyrazisty, cierpki i słodki jednocześnie. Tym razem serwujemy ją w odsłonie słodko-dymnego sosu barbecue, który zredukowany stał się głęboki, gęsty, po prostu pyszny. Do tego amerykańska klasyka, ale w zdrowszej, polskiej odsłonie - frytki z pietruszki pieczone z odrobiną tłuszczu oraz surówka z naszych rodzimych evergreenów: kiszonych ogórków, jabłek i pora.

Żeberka w aroniowym sosie BBQ
sól i pieprz
2 łyżki oleju roślinnego
3 ogórki kiszone
1 jabłko
1 łyżeczka musztardy ziarnistej
2 łyżki majonezu
200 g aronii
2 łyżki oleju roślinnego
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
3 cm imbiru
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki miodu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki musztardy

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
