Owoce jagodowe doskonale sprawdzą się w towarzystwie dymnych aromatów i, nie zawsze chudych kąsków, mięsa na grillu. Są idealne do przyrządzania dressingów, można je podpiec lub podawać na surowo w sałatkach. Ożywiają smak, balansują wartości odżywcze i zdobią talerz pięknymi kolorami.
Malinowa sałatka z indykiem
porcja dla 3 osób
100 g arbuza - czerwonej części
garść zblanszowanego zielonego groszku w strąkach
150 g miksu sałat
1 cebula dymka
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
5 łyżek bułki tartej
mieszanka mielonego pieprzu, soli, wędzonej papryki
ocet malinowy
olej rzepakowy nierafinowany
gruboziarnista sól
pieprz w ziarnach
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.