Nie ma nic bardziej letniego, niż gofry jedzone na nadmorskim deptaku. Dlatego nie mogło ich zabraknąć w naszych przepisowych propozycjach. Ale te nasze gofry, to zupełnie inna liga - ciasto do ich wypieczenia ma krótki i przejrzysty skład, do tego, jako dodatki, zamiast tłustej śmietany, proponujemy kremowy serek, gotową frużelinę wymieniamy na naturalny sos agrestowy, a przede wszystkim połowę potrawy stanowią tutaj owoce jagodowe! Takie danie można jeść nie tylko w wyjątkowych, wakacyjnych okolicznościach, ale na dobry start każdego dnia. Dopełnieniem smaków niech będzie kompot agrestowy.
Gofry obficie owocowe
garść malin
garść agrestu
garść borówki
garść jagody kamczackiej
garść truskawek
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
2 jajka
60 g cukru
sos agrestowy
350 g dojrzałego agrestu
60 g cukru
serek śmietankowy
płatki migdałów
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.