Jak wynika z badań Kantar ponad połowa Polaków (58%) deklaruje, że zwraca uwagę na to, żeby ich sposób odżywiania wzmacniał odporność. W tym aż 16% badanych wpływem diety na odporność zainteresowało się w związku z pandemią koronawirusa. Warto podtrzymać dobre nawyki, wszak odporność zaczyna się w kuchni.
Ponad połowa badanych deklaruje, że zwraca uwagę na to, żeby ich sposób odżywiania wzmacniał odporność. Przy czym 15% stwierdza, że od dawna, na co dzień zwracają na to uwagę, a 22%, że zwracają na to uwagę, ale nie regularnie. Aż 37% naszych rodaków nie przejmuje się tym, że to co jedzą, wpływa na ich odporność. Dietę wspierającą odporność stosują najczęściej kobiety, osoby z wykształceniem wyższym i te w dobrej sytuacji materialnej
mówi Agata Zadrożna, ekspertka Kantar Public.
Czas na polskie superowoce!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! III edycja."
Projekt współtworzą: Stowarzyszenie Plantatorów Truskawki, Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek, Stowarzyszenie Plantatorów Borówki, Krajowe Zrzeszenie Plantatorów Aronii ARONIA POLSKA, Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej, Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi. Partnerem merytorycznym jest Fundacja Promocji Polskiej Borówki. Liderem Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Realizacje koordynuje agencja INSPIRE smarter branding.