Walory zdrowotne maliny czerwonej
Maliny czarne mają również wysokie właściwości bakteriobójcze. W owocach czarnych malin stwierdzono też związki o właściwościach przeciwzapalnych, działające podobnie jak niesteroidowe leki przeciwzapalne. Właściwości odżywcze czarnej maliny związane są z wysoką zawartością witaminy C i E oraz makroelementów, takich jak potas, wapń, magnez i cynk. W owocach czarnej maliny w dużym stężeniu występują też miedź i żelazo, dzięki czemu mogą one wspomagać leczenie anemii. W badaniach prowadzonych przez koreańskich naukowców stwierdzono, że nasiona czarnej maliny (Rubus coreanus) pozostałe po produkcji wina lub soku wykazują działanie przeciwwirusowe przeciwko wirusom grypy typu A i B, w tym KR01, szczepowi pandemicznemu z 2009 roku. Działanie przeciwwirusowe wykazuje jeden z polifenoli, kwas galusowy. U mysz zakażanych wirusem grypy doustne podanie sproszkowanych nasion czarnej maliny znacznie poprawiło wskaźnik przeżycia i zmniejszyło miano wirusa w płucach. Co ważne, bardzo niska dawka (1 mg / kg masy ciała) nie tylko zmniejszyła obecność wirusa w płucach, ale także chroniła myszy przed prowokacją wirusem PR8. Polifenole zidentyfikowane w tym badaniu mogą nie obejmować wszystkich składników występujących w nasionach czarnej maliny, co sugeruje, że inne polifenole (jak na przykład kwas elagowy) mogą być głównym czynnikiem wpływającym na aktywność przeciwwirusową.
Tabela 1. Skład chemiczny wybranych odmian maliny.
Gatunek | Odmiana/klon | Antocyjany (cyanidin-3 glucoside mg/l) | wit.C (mg/100 g świeżej masy) | Polifenole (g kwasu galusowego na 100 g suchej masy) | DPPH (mmoli trolox/100 suchej masy, SD w 15 min) | FRAP (mmol Fe2+/100 g suchej masy, w 15 min) |
Malina żółta | JANTAR | 2,4 | 18,7 | 0,89 | 52,46 | 2,27 |
PORANNA ROSA | 0,2 | 20,4 | 0,89 | 47,38 | 2,34 | |
Malina czarna | JEWEL | 440,4 | 17,6 | 2,16 | 56,48 | 6,10 |
Malina purpurowa | HEBAN | 297,3 | 25,4 | 1,42 | 81,19 | 3,84 |
Malina czerwona | POEMAT | 74,1 | 22,0 | 1,15 | 60,08 | 2,54 |
POLANA | 95,9 | 18,0 | 0,85 | 41,62 | 2,07 | |
DELNIWA | 43,9 | 15,5 | 1,01 | 55,35 | 2,06 |
(Badania wykonane przez dr Mirosław Krośniak UJ Wydział Farmaceutyczny, Uniwersytet Jagielloński - Collegium Medicum, Zakład Bromatologii, w ramach projektów realizowanych przez NCBiR: POIR.01.01-00-0073/16 i POIR.01.01.01-00-0005/17).
Tabla 2. Zawartość związków fenolowych w soku z owoców maliny odmiany 'Delniwa' w porównaniu do odmiany 'Polka', wyrażona jako zawartość kwasu galusowego (mg/100 mL) oraz zdolność antyoksydacyjna sporządzonych soków wyrażona w jednostce FRAP (Trolox µM/100 mL).
Źródło: Dr Agnieszka Orzeł, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych Sp. z o.o.
Odmiana: Delniwa | Polka | |
a. Zawartość związków fenolowych GAE, mg/100 mL | 141.7 | 121.5 |
b. Zdolność antyoksydacyjna (FRAP) TE, µmol/mL | 379.8 | 253.3 |
Źródło: XII International Rubus and Ribes Symposium: Innovative Rubus and Ribes Production for High Quality Berries in Changing Environments. Actra Horticulturae w druku.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.