Wyzwolenie swojego potencjału urodowego nie jest trudne. Wystarczy wprowadzić parę prostych nawyków do swojego codziennego życia. W tym artykule dowiesz się jak to zrobić. Zyskasz informacje na temat tego jakie produkty wspierają Twoją urodę a jakie jej szkodzą. Warto przetestować te rozwiązania by cieszyć się jędrną, pełną blasku skórą, dobrym samopoczuciem i zdrowiem. Wiosna to idealna pora roku na zmiany w życiu i porządki w swojej diecie.
Jak w takim razie powinno wyglądać menu sprzyjające urodzie?
Polskie superowoce sprzyjają zdrowiu i urodzie!
Unikaj lub ogranicz te produkty, jeśli nie chcesz niszczyć swojego urodowego potencjału:
- alkohol - pogłębia wszelkie problemy charakteryzujące skórę wrażliwą i naczynkową, nasila trądzik różowaty, sprawia, że nasza skóra jest szara i szybciej się starzeje
- cukier - słodycze i słodkie napoje dostarczają rafinowanych cukrów prostych, a co gorsza syropu glukozowo-fruktozowego, co może być przyczyną nadmiernego przetłuszczania się skóry i powstawania trądziku. Cukier osłabia strukturę kolagenu, znacznie przyspieszając starzenie się skóry. Produkty zawierające kolosalne ilości cukru, barwników, wzmacniaczy smaku i konserwantów to zabójcza mieszanka dla naszej sylwetki i stanu skóry. Oprócz tego przyczyniają się do powstawania próchnicy i przebarwień na zębach.
- pszenica i produkty z wysokoprzetworzonej białej mąki - jako zboże mocno zmodyfikowane genetycznie o bardzo wysokim indeksie glikemicznym i bardzo dużym stopniu nietolerancji generuje stany zapalne w jelitach zaburzając wchłanianie cennych składników odżywczych
- kofeina - nadmierne jej spożycie szczególnie w postaci naszpikowanych chemią spożywczą napojów energetycznych spowoduje uwidocznienie zmarszczek. Kofeina zwiększając reakcję ciała na czynniki stresujące, może powodować również powstawanie trądziku.
- mięso – spożywane w nadmiarze mięso i wędliny wywierają szkodliwy wpływ poprzez właściwości prozapalne, toksyny w mięsie z hodowli przemysłowych oraz syntetyczne dodatki w wędlinach. Z gotowych wyrobów mięsnych najlepiej zrezygnować w ogóle.
- nabiał – z uwagi na silnie działanie insulinogenne oraz prozapalne należy wykluczyć z diety produkty pochodzące z przemysłowej hodowli krów
Uwzględnij je w swoim jadłospisie jeśli zawsze chcesz wyglądać i czuć się świetnie:
- surowe warzywa i owoce - spożywaj około pół kilograma warzyw i 300-360 g owoców jagodowych (truskawki, maliny, borówki, porzeczki, aronii, żurawiny, jeżyny, rokitnika, jagody kamczackiej, mini kiwi) lub innych owoców o wysokiej wartości odżywczej, aby dostarczyć sobie pełen wachlarz odmładzających substancji aktywnych
- białka roślinne - często zastępuj produkty odzwierzęce roślinami strączkowymi, orzechami czy nasionami. Dzięki nim dostarczysz sobie składników mineralnych i witamin z grupy B oraz odkwasisz organizm
- zdrowe tłuszcze - zimnotłoczone oleje będące źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych to must have w pielęgnacji skóry włosów czy paznokci
JEDZ | UNIKAJ |
warzywa, w dużej mierze surowe | cukru i alkoholu |
owoce, głównie jagodowe (truskawki, maliny, borówki, czarne porzeczki, jagody kamczackie, aronia, mini kiwi) o wysokiej wartości odżywczej | chemii spożywczej |
białka roślinne, takie jak strączki, orzechy, nasiona | duża ilość mięsa, szczególnie wysokoprzetworzonego |
kasze i chleb z pełnowartościowych, nieprzetworzonych zbóż | produktów z białych wysokoprzetworzonych mąk |
Owoce niebieskie i czerwone – wyzwalacze urody od środka!
Codziennie spożywanie 3 porcji owoców jagodowych spowoduje, że Twoja skóra będzie:
- pełna blasku i witalna: nabierze zdrowego kolorytu ze względu na dostarczenie sporej ilości karotenoidów, polifenoli, krzemu, cynku i manganu
- jędrna i elastyczna: poprawi się owal twarzy, zapobiegniemy powstawaniu zmarszczek, dzięki zwiększonej syntezie kolagenu uzyskanej w wyniku dostarczenia w najlepszej możliwej postaci wysokoprzyswajalnej witaminy C w towarzystwie flawonoidów i przeciwutleniaczy, uzyskamy wzmocnienie struktury skóry i poprawę jej gęstości
- rozświetlona - poprawi się jej ukrwienie, będzie bardziej odżywiona i dotleniona. Zniwelujemy też rozszerzone naczynka poprzez dostarczenie kwercetyny, rutozydu i wielu innych związków fitochemicznych
- dzięki dużej zawartości błonnika zapobiegają nowotworom m.in jelita grubego, prostaty i trzustki
- działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo oraz rozkurczowo dzięki substancjom podobnym do aspiryny, zapobiegają też groźnej dla zdrowia zakrzepicy
- skutecznie oczyszczają przewód pokarmowy z zalegających w nim niestrawionych resztek pokarmowych. Maleńkie pestki znajdujące się w tych owocach nie są trawione przez organizm człowieka, ale są niezwykle skutecznym środkiem na pozbycie się wielu toksyn z organizmu
- poprawią koncentrację i pamięć, korzystnie wpłyną na samopoczucie. Zwiększy się także nasza odporność na sytuacje stresowe poprzez wzmożoną walkę z wolnymi rodnikami i dostarczenie niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego witamin i minerałów
Czy wspomaganie urody pielęgnacją zewnętrzną zwiększy efekt i pozwoli nam pełniej zadbać o wygląd i jakość skóry?
Kosmetolodzy powszechnie uważają, że to właśnie wiosna jest najtrudniejszą porą roku dla skóry
- mówi Bożena Społowicz, kosmetolog, SKIN COACH.
Woda truskawkowa Składniki: 10 -12 truskawek, 250 ml wody mineralnej, kilka kropli cytryny Wykonanie: Umyj truskawki, pokrój w ćwiartki, włóż do umytego szklanego naczynia i zalej wodą mineralną. Wstaw na 12 godzin do lodówki. Następnie przesącz wodę truskawkową przez sitko do buteleczki z atomizerem. Dodaj kilka kropli cytryny. Tak przygotowaną wodę owocową możesz stosować przez 7 dni, trzymając produkt w lodówce. |
PODSUMOWUJĄC
- Jedz 3 główne posiłki dziennie a pomiędzy nimi nie podjadaj kompletnie NIC, tylko pij czystą wodę!
- Twój jadłospis komponuj bazując na produktach o wysokiej gęstości odżywczej, nie licz kalorii tylko zwracaj uwagę na zawartość substancji odżywczych.
- Korzystaj z wartościowych roślinnych źródeł białka takich jak: orzechy, nasiona i rośliny strączkowe, zastępuj nimi mięso.
- Uwzględnij w swojej codziennej diecie 3 porcje owoców jagodowych lub innych owoców o wysokiej wartości odżywczej, traktuj je jako upiększający deser (3 x ok. 120 g).
- Wypijaj odpowiednią ilość wody - ok. 2,5 litra dziennie, to bardzo istotne aby twoje ciało nie kumulowało toksyn.
- Stosuj jak najbardziej naturalne, świeże kosmetyki, najlepiej własnoręcznie przygotowane, zawierające składniki aktywne o wysokiej koncentracji witamin i antyoksydantów na bazie truskawek, malin, borówek, czarnych porzeczek, aronii.
14/05 opublikujemy tutaj wybrane przepisy na świeże kosmetyki.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”. Celem kampanii jest promocja polskich superowoców. Borówek, malin, truskawek, czarnej porzeczki, mini-kiwi, jagody kamczackiej, aronii - owoców wyjątkowo bogatych w składniki aktywne szczególnie korzystne dla naszego zdrowia i urody. Jesteśmy jednym ze światowych liderów w produkcji i eksporcie tych superowoców. Łączymy siły, by promować nawyk codziennego spożywania przynajmniej jednej filiżanki polskich superowoców gdy trwa na nie sezon w Polsce, czyli od maja do października.
Literatura:
1. J. Fuhrman; Trzy kroki do zdrowia, Wydawnictwo Galaktyka, 2014
2. J. Fuhrman; Superodporość, Wydawnictwo Vital, 2014
3. J. Robinson; Dzika strona jedzenia, Wydawnictwo Vivante, 2016.
4. M. Gierach, J. Gierach, R. Junik; Insulinooporność a choroby tarczycy , Endokrynologia Polska 2014, 65 (1): 70–76
5. A. Baranowska, K. Radwańska, K. Zarzecka i wsp.; Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L.). Probl Hig Epidemiol 2015, 96, 406409
6. S. Kohmunzer; Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007
7. Wpływ kawy na skórę. Dostęp 04.04.19: https://kawa.pl/artykuly/wplyw-kawy-na-skore/#antyoks
8. A. Witkowska, M. Zujko; Aktywność antyoksydacyjna owoców leśnych. Bromat. Chem. Toksykol. 2009, 3, 900-903
9. Thomas M. Campbell II, T. Colin Campbell; Nowoczesne zasady odżywiania, Wydawnictwo Galaktyka, 2017
10. P. Pitchford; Odżywianie dla zdrowia, Wydawnictwo Galaktyka, 2008.