Borówka jest słodka, jest smaczna i ma niewiele kalorii, ale przede wszystkim jest niezwykle odżywcza. To prawdziwy super owoc do zadań specjalnych.
Bogactwo witamin i minerałów, 100 gram borówek zawiera:
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Najlepsze źródło antyoksydantów - borówka zawiera najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców i warzyw
1. Owoce borówki działają przeciwnowotworowo
W przypadku niektórych nowotworów, np. zaawansowanego raka szyjki macicy, napromienianie jest dobrą opcją terapeutyczną. Niestety, zawsze dochodzi do pobocznego uszkodzenia tkanek. Opierając się na wcześniejszych badaniach, analizowaliśmy działanie wyciągu z borówek, by sprawdzić, czy może być wykorzystywany jako promieniouczulacz
wyjaśnia dr Yujiang Fang
Interesujące jest, że nowotwory stwierdzane u zwierząt, które otrzymały błonnik jagodowy w postaci pulpy były mniejsze i mniej agresywne niż u osobników bez interwencji borówki lub u tych, które otrzymywały sok z jagód.”
stwierdziła dr Vuthijumnonka.
2. Zmniejszają ciśnienie krwi i są doskonałą profilaktyką chorób serca
Wykazaliśmy, że jedzenie większych ilości tych owoców w młodszym wieku może zredukować ryzyko zawału serca w przyszłości
podaje główna autorka pracy dr Aedin Cassidy z University of East Anglia.
Nasze odkrycia sugerują, że regularne spożywanie borówek może potencjalnie opóźnić postęp prehypertension (jest to amerykańskie określenie medyczne, stosowane, gdy ciśnienie krwi pacjenta jest powyżej normy, ale jeszcze nie na poziomie uznawanym za nadciśnienie tętnicze) do nadciśnienia tętniczego, zmniejszając tym samym ryzyko chorób układu krążenia
mówi Sarah A. Johnson, zastępca dyrektora w Center for Advancing Exercise and Nutrition Research on Aging (CAENRA) i doktor habilitowany w Department of Nutrition, Food and Exercise Sciences na Uniwersytecie Stanowym Floryda.
Jedna filiżanka borówek zadba o twoje ciśnienie
Jest to ważne – powiedziała Johnson - ponieważ sztywność tętnic i zwężenie naczyń krwionośnych są czynnikami ryzyka nadciśnienia. Wzrost tlenku azotu pomaga wyjaśnić obniżenie ciśnienia krwi.
3. Redukują zły cholesterol
4. Borówki – pokarm dla mózgu. Pomagają utrzymać pamięć, koncentrację, wspierają układ nerwowy i funkcje mózgu
w podeszłym wieku. Jedzenie owoców borówek przyspiesza regenerację komórek i przyczynia się do tworzenia nowych komórek, nawet u osób starszych. Dodatkowo borówki działają uspokajająco i przeciwbólowo, pomagają na spadki nastroju oraz depresję. Te zalety borówek są dobroczynne dla każdego. W wieku dziecięcym owoce borówki pomogą w prawidłowym rozwoju, dorosłych wesprą w okresach przeciążenia i napięcia, a seniorom dadzą lepszą sprawność umysłową zapobiegając demencji.
5. Zdrowe słodycze - wspomagają utratę wagi ciała
W badaniu naukowcy przeanalizowali dane zbierane przez 24 lata od 124 086 osób. Badacze zajęli się trzema konkretnymi grupami: pierwsza składała się z kobiet, które na początku badania miały średnią wieku 36, druga dotyczyła kobiet z wiekiem początkowym 48 lat, a trzecia badała mężczyzn w wieku 47 lat.
Większość dorosłych przybiera na wadze z wiekiem, a nawet niewielki wzrost masy ciała może mieć znaczny wpływ na ryzyko wysokiego ciśnienia krwi, rozwoju chorób serca, raka lub cukrzycy - dlatego potrzebne są strategie pomagające utrzymać prawidłową masę ciała w średnim wieku
powiedziała Aedin Cassidy, profesor Szkoły Medycznej w Norwich w UEA.
6. Zapobiegają cukrzycy
7. Regenerują wzrok
Wyciąg z borówki pomaga siatkówce sprawniej przystosowywać się do zmiennego naświetlenia. Przyspiesza regenerację purpury wzrokowej, co przekłada się na lepsze widzenie po zmroku. Borówka jest stosowana w leczeniu ślepoty nocnej oraz osłabieniu wzroku związanego z nadwrażliwością na światło. Wzmacnia naczynia włosowate w oku, dzięki czemu jest ono lepiej odżywione i ukrwione. Chroni to przed takimi schorzeniami oka jak zwyrodnienie siatkówki, zwyrodnieniem plamki żółtej oraz zaćmy, które w podeszłym wieku są głównymi przyczynami ślepoty. Badanie przeprowadzone na 50-ciu osobach ze stwierdzoną zaćmą starczą, którym podawano wyciąg z borówki i witaminę E wykazało, iż u dużej części uczestników postępy choroby spowolniły. Borówki wzmacniają kolagen, a co za tym idzie wszystkie tkanki łączne. Jest to ważna cecha dla osób zagrożonych jaskrą, wynikającą z wysokiego ciśnienia śródgałkowego.
8. Wspierają układ moczowy, zapobiegają infekcjom dróg moczowych
9. Pomagają przy zatruciach trawiennych
10. Odmładzają i poprawiają wygląd skóry
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Lato z borówkami”.
Źródła:
Właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw, Agata Wawrzyniak, Monika Krotki, Beata Stoparczyk Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Zakład Oceny Żywienia, SGGW. Kierownik Katedry: prof. dr hab. Anna Gronowska-Senger. Borgis - Medycyna Rodzinna 1/2011, s. 19-23
Ball S: Antyoksydanty w medycynie i życiu człowieka. Oficyna Wyd. Medyk, Warszawa 2001.
Katsube N, Iwashita K, Tsushida T et al.: Induction of apoptosis in cancer cells by blueberry and the anthocyanins J [?] Agric Food Chem 2003; 51, 68-75.
Grajek W: Rola przeciwutleniaczy w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia nowotworów i chorób układu krążenia. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2004; 1 (38), 3-11
Fruit consumption and risk type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies. BMJ 2013; 347
Federation of American Societies for Experimental Biology. "Blueberries may inhibit development of fat cells." ScienceDaily. ScienceDaily, 11 April 2011.
Effect of Blueberry Polyphenols on 3T3-F442A Preadipocyte Differentiation Shiwani S. Moghe, Shanil Juma, Victorine Imrhan, and Parakat Vijayagopal Department of Nutrition and Food Sciences, Texas Woman’s University, Denton, Texas, USA.
Claire Williams, Adrian Whyte, and Graham Schafer (2017), 'The effect of cognitive demand on performance of an executive function task following wild blueberry supplementation in 7 to 10 years old children'. Food Funct. DOI: 1039/c7fo00832e.
Johnson SA, Figueroa A, Navaei N, Wong A, Kalfon R, Ormsbee LT, Feresin RG, Elam ML, Hooshmand S, Payton ME, Arjmandi BH. Daily blueberry consumption improves blood pressure and arterial stiffness in postmenopausal women with pre- and stage 1-hypertension: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 2015 Mar;115(3):369-77. PMID: 25578927.
Johnson SA, Navaei N, Arjmandi BH. Blueberries: an emerging functional food for cardiovascular health. SCAN’s Pulse, Academy of Nutrition and Dietetics, 34(4), October 2015.
Kristoffer T. Davidson, Ziwen Zhu, Qian Bai, Huaping Xiao, Mark R. Wakefield, Yujiang Fang. Blueberry as a Potential Radiosensitizer for Treating Cervical Cancer. Pathology & Oncology Research, 2017; DOI: 1007/s12253-017-0319-y.
Cassidy, A., Bertoia, M., Chiuve, S., Flint, A., Forman, J., Rimm, E.B.(2016) Habitual intake of anthocyanins and flavanones and risk of cardiovascular disease in men, In Americam Journal of Clinical Nutrition, 104 (3). Pp. 587-594
Bowtell JL, Aboo-Bakkar Z, Conway ME, Adlam AR, Fulford J. “Enhanced task-related brain activation and resting perfusion in healthy older adults after chronic blueberry supplementation”, Appl Physiol Nutr Metab. 2017 Jul; 42(7):773-779. doi: 10.1139/apnm-2016-0550. Epub 2017 Mar 1.