Czas, w których wszyscy szukamy cienia i chłodu. Dlaczego nie ratować się chłodnym jedzeniem? Orzeźwiająca, słodko-kwaśna zupa z młodych buraczków, ale nietypowa, wzbogacona nietypowym połączeniem z truskawkami - da odrobinę wytchnienia w letnie południe. Dobra do zabrania na lunch do pracy lub do spożycia w domu na szybki i późny obiad bez odgrzewania. Można serwować z ugotowanymi, ciepłymi ziemniaczkami.

Truskawkowa botwinka na zimno
1 pęczek botwinki
1 duży burak
3 ogórki gruntowe
pęczek włoszczyzny
koperek
szczypiorek
cebula
kilka młodych
ziemniaków
jajko ugotowane na miękko
masło
ocet malinowy
pieprz i sól

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
