Borówka zdobyła tytuł „Najlepszego owocu świata 2020 według dietetyków”. Plebiscyt zorganizował największy w Polsce portal kierowany do zawodowych dietetyków i ludzi interesujących się zdrowym żywieniem - Dietetycy.org.pl. W sześcioetapowym konkursie rywalizowało 48 gatunków. Spotkanie dwóch środowisk i uroczystość wręczenia tytułu odbyła się na plantacji w Jastrzębiej Starej, w powiecie grójeckim.
Borówki są superowocami, są nasze, polskie, pyszne, sezonowe, więc cieszmy się nimi i doceniajmy, mamy je dzięki wysiłkowi pionierów i pracy kolejnego pokolenia plantatorów
mówiła wręczając tytuł redaktor Bylinowska.
Smak sukcesu
Borówka zyskuje na popularności. Jest ulubionym owocem dietetyków za sprawą swoich walorów odżywczych, smaku, tego, że jest polska i że jest coraz bardziej dostępna. Jako producenci bardzo się z tego cieszymy. Od lat integrujemy się i wspieramy by mądrze wykorzystać potencjał tego sukcesu
powiedziała Katarzyna Grzegrzółka-Parafiniuk, Przewodnicząca Fundacji Promocji Polskiej Borówki.
Wspólny przekaz dwóch środowisk
Kampania „Czas na polskie superowoce!” to wspólny projekt organizacji branżowych i grup producentów. Promuje współpracę i pojęcie polskie superowoce w kontekście borówek, truskawek, malin, jagody kamczackiej, porzeczek, jeżyny, aronii, mini-kiwi – owoców wyjątkowo bogatych w składniki korzystne dla naszego zdrowia i urody. W ich produkcji i eksporcie jesteśmy jednym ze światowych liderów.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.