Draft preview only
- do not share externally.

Aronia – „czarny koń” w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia

Komunikat prasowy

Aronia – „czarny koń” w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia

Choroby układu krążenia: miażdżyca tętnic i nadciśnienie tętnicze to najczęstsze przyczyny przedwczesnych zgonów. Przeciwdziałanie im jest prostsze niż się wydaje. Panaceum znajdziemy w sadach i ogrodach, a nie w aptece. „Czarnym koniem” w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy oraz nadciśnienia tętniczego jest… aronia. Jej małe, czarne owoce kryją w sobie niezliczone ilości związków aktywnych, witamin i składników mineralnych, a do tego zawierają niewiele cukru, którego tak się obawiamy.

polska smakuje_pasek.jpg
Aronia jest powszechnie znana z wysokiego potencjału antyoksydacyjnego. Odpowiadają za niego polifenole i witaminy A, C i E. Niewiele osób jednak wie, że aronia jest rekordzistką wśród owoców pod względem zawartość polifenoli (szczególnie flawonoidów i antocyjanów, którym zawdzięcza ciemny, prawie czarny kolor). Ma ich 4 razy więcej niż czarna porzeczka. Inne cenne i unikatowe związki z grupy polifenoli, w które bogata jest aronia to procyjanidyny i taniny, odpowiadające m.in za jej cierpki smak. Ponadto są w niej obecne: potas, który najczęściej kojarzymy z pomidorami oraz wapń, magnez i żelazo, a skórki aronii mają dużo błonnika.
Czas na aronię (2).jpgCzas na aronię (3).jpgCzas na aronię (7).jpgCzas na aronię (9).jpgCzas na aronię (8).jpgCzas na aronię (1).jpg
Ciekawostką jest, że nawet  wytłoki (odpady, które powstają wskutek przetworzenia aronii) są cennym źródłem antyoksydantów i błonnika, dlatego wzbogaca się nimi suplementy, ale również pieczywo, które staje się w ten sposób żywnością funkcjonalną (charakteryzującą się pozytywnym wpływem na zdrowie człowieka).
Powyższe składniki odgrywają ważną rolę w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia:
  1. Po pierwsze polifenole i witaminy z aronii świetnie sobie radzą ze stresem oksydacyjnym (brakiem równowagi wolnych rodników i przeciwutleniaczy w organizmie), który w normalnych warunkach odpowiada za procesy starzenia się, a w stanach przewlekłych - uszkadza śródbłonek naczyń i przyczynia się do powstawania nadciśnienia tętniczego.
  2. Po drugie polifenole wpływają korzystnie na profil lipidowy zmniejszając stężenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i trójglicerydów.
  3. Po trzecie antocyjany uszczelniają naczynia krwionośne i przy tym zapewniają naczyniom włosowatym lepszą elastyczność.
  4. Po czwarte ekstrakt antocyjanów aroniowych przeciwdziała zlepianiu się płytek krwi oraz zmniejsza ciśnienie krwi.
Dlatego na przełomie sierpnia i września powinniśmy się udać na targ po świeżą aronię, bo taka ma najwyższą wartość odżywczą! A co w pozostałe miesiące? Poza sezonem można korzystać z soków lub ich koncentratów, owoców liofilizowanych lub suszonych oraz niskosłodzonych konfitur. Ważne, aby aronia stale gościła na naszym stole i w naszej diecie. Pamiętajmy, że już jedna łyżka przetworów aroniowych realizuje dobowe zapotrzebowanie organizmu na polifenole i regularnie po nie sięgajmy.

Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku.

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.

Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

POLSKA001.png

Kompendium informacji o walorach polskich superowoców [tutaj]

Zdjęcia aronii, plantacji, plantatorów [tutaj]

Kontakt dla dziennikarzy i do ekspertów:

Załączniki

Pobierz wszystkie

CZAS na ARONIĘ (7).jpg

grafika | 7,03 MB

Pobierz
CZAS na ARONIĘ (4).jpg

grafika | 5,44 MB

Pobierz
CZAS na ARONIĘ (6).jpg

grafika | 7,38 MB

Pobierz
CZAS na ARONIĘ (3).jpg

grafika | 5,07 MB

Pobierz
CZAS na ARONIĘ (2).jpg

grafika | 6,28 MB

Pobierz
CZAS na ARONIĘ (1).jpg

grafika | 2,31 MB

Pobierz
CZAS na ARONIĘ (5).jpg

grafika | 5,45 MB

Pobierz
CZAS na ARONIĘ (8).jpg

grafika | 2,58 MB

Pobierz