01/04/25

Mamy to na talerzu! – oto 32 rekomendacje żywieniowe w formie modnego talerza żywieniowego


Zobacz jak talerz żywieniowy pomógł pokazać pełne rekomendacje żywieniowe dla osób z nadciśnieniem, dla diabetyków, w profilaktyce zapobieganie chorób nowotworowych, związanych z mikrobiotą, menopauzą, płodnością, dla kobiet w ciąży, matek karmiących, dla uczniów (na poprawę pamięci i lepszą koncentrację); dla osób zabieganych (na lepszy sen, wydajniejszą pracę mózgu, odporność na stres), związane z powstrzymaniem starzenia (antyaging). Zestawienie otwiera „talerz dla dzieci” przygotowany w wierszowanej formie. 

Sposób odżywania jest podstawą utrzymaniem zdrowia i dobrego samopoczucia, urody i prawidłowej masy ciała, profilaktyki i leczenia chorób.


Mamy rekomendacje dla osób z cukrzycą, z nadwagą, otyłością. Ale nie wszyscy na coś chorujemy. W przystępny sposób prezentujemy zalecenia dla ludzi zdrowych. Są też zwyczajne stany fizjologiczne, gdzie dieta powinna być trochę zmodyfikowana. Jest to chociażby ciąża czy laktacja. Tutaj także widzimy ogromną rolę warzyw i owoców
- mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, praktyk Z kaloriami na pieńku, autorka rekomendacji, wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, ekspert programów w telewizji, prasie, internecie i radio (m.in. Pytanie na śniadanie, Dzień dobry TVN, Gazeta Wyborcza, mamadu.pl, Radiowa Trójka, Czwórka).

Zestawienie pełnych rekomendacji żywieniowych


Nakarm swoje „dobre” bakterie - pełne rekomendacje opracowane w formie modnego talerza żywieniowego

Mikrobiota jelitowa to wszystkie mikroorganizmy (bakterie, wirusy, archeony, eukariota i grzyby) zasiedlające przewód pokarmowy człowieka. Dzisiejszy stan wiedzy pozwala śmiało twierdzić, że stan mikrobioty jest podstawą naszego zdrowia. Rozregulowanie jej na skutek przyjmowanych leków, „śmieciowego jedzenia” czy stresu zwiastuje problemy. Jest jednak na to sposób! Sprawdź, co jeść, aby dokarmiać korzystne mikroorganizmy i zachować zdrowie.


Zdrowa po menopauzie

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie, uderzenia gorąca, zwiększone ryzyko chorób metabolicznych i układu krążenia… to tylko niektóre problemy, z jakimi mierzą się kobiety w okresie okołomenopauzalnym. Poza tzw. hormonalną terapią menopauzalną (HTM), ogromne znaczenie dla zdrowia i samopoczucia ma styl życia i sposób odżywiania. Holistyczne podejście do menopauzy zmniejsza konsekwencje z nią związane, a kobieta zamiast pauzować, może realizować swoje plany.


Śródziemnomorska w polskim wydaniu

Jednym z najzdrowszych modeli żywieniowych jest „dieta śródziemnomorska”. Liczne badania naukowe potwierdzają jej pozytywny wpływ na leczenie i profilaktykę otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych. Jednak, aby doświadczyć jej zalet nie trzeba sięgać po zagraniczne produkty, ale z powodzeniem można bazować na naszych rodzimych, warzywach i owocach, rybach a oliwę z oliwek zastąpić równie zdrowym olejem rzepakowym. Jakie jeszcze elementy prozdrowotnego modelu żywieniowego wybrać i czym się kierować? O tym w tekście poniżej.


Skuteczne leczenie insulinooporności

Insulinooporność (IO) to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie inuliny czyli hormonu odpowiadającego za obniżenie cukru we krwi i przetransportowanie go do tkanek. Nie leczona IO z biegiem czasu prowadzi do cukrzycy typu 2, choć pośrednio przyczynia się również do rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych. Można jednak temu zapobiec ! Sprawdź w jaki sposób.


Wsparcie żywieniowe anemii

Niedokrwistość z niedoboru żelaza, potocznie nazywana anemią, to obniżona liczba erytrocytów i tym samym ilość krążącej hemoglobiny. Może towarzyszyć chorobom przewlekłym, albo występować w pojedynkę. Przyczyn jest wiele, od błędów żywieniowych i zwiększonego zapotrzebowania na żelazo, po nieprawidłowe wchłanianie i krwawienia z przewodu pokarmowego. Szczególnie narażone na anemię z niedoboru żelaza są dzieci, kobiety miesiączkujące, ciężarne oraz osoby starsze. Elementem kompleksowego leczenia a następnie zapobiegania jest prawidłowo skomponowany talerz żywieniowy.


Na talerzu, tu zaczyna się zdrowie seniorze

Starzenie się jest naturalnym procesem zachodzącym w życiu człowieka. Po 60. roku życia zwalnia metabolizm, spada wydajność układu odpornościowego, obniża się sprawność fizyczna i pojawiają się choroby wieku starczego. Niektóre procesy możemy spowolnić poprzez zmianę nawyków żywieniowych. Nigdy nie jest za późno by jeść zdrowo!


Zimowe, smaczne i zdrowe

Zimą często zaczynają kuleć zdrowe nawyki żywieniowe, w posiłkach brakuje warzyw i owoców, których dostępność jest nieco mniejsza niż w innych porach roku. Dodatkowo brak ruchu połączony z mało różnorodną dietą i podjadaniem sprawiają, że zaczynamy tyć. Cały szkopuł tkwi w naszych przekonaniach i nastawieniu do diety zimą. Czas to zmienić! Dowiedz się, jak komponować posiłki o tej porze roku by z łatwością i przyjemnością realizować zasadę zdrowego talerza*


Święta zdrowiem pachnące

Czy okres Świąt Bożego Narodzenia skazany jest na porażkę dietetyczną Czy za pewnik bierzemy ból brzucha, ciężkość i kilka centymetrów w pasie więcej po uroczystości? Czy w święta w ogóle można skosztować wszystkiego i przy tym jeść zdrowo? Można! Należy jednak podejść z rozsądkiem do świątecznego stołu. 7 sprawdzonych pomysłów na zdrowe Święta Bożego Narodzenia. Radzi dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec.


Jesień na talerzu

Wraz z rozpoczęciem roku szkolnego zbliżamy się ku jesieni. Dni robią się coraz krótsze a pogoda coraz bardziej kapryśna. Sposób odżywiania i codzienny ruch ma znaczenie dla naszego samopoczucia, nastroju i odporności. Sprawdź co jeść jesienią by zaspokoić wszystkie potrzeby organizmu a przy tym wykorzystać sezonowość warzyw i owoców.



Odporność leży na twoim talerzu

Za silny organizm, gotowy do walki z patogenami odpowiada styl życia i sposób odżywiania. Różnorodna, sezonowa dieta, bogata w warzywa i owoce a przy tym regularna aktywność fizyczna to podstawowe filary na których stoi nasza odporność. 


Mocne kości dzięki odżywianiu

Gęstość mineralna kości zwiększa się w okresie dzieciństwa i młodości, uzyskując wartość szczytową około 30 roku życia, po czym stopniowo maleje. W utrzymaniu prawidłowej mineralizacji bierze udział wapń oraz szereg innych składników diety, które zapewniają równowagę pomiędzy resorpcją a kościotworzeniem. Sprawdź co lubią Twoje kości.
Materiał prasowy z okazji Światowego Dnia Osteoporozy, 20/10



Dobre wskazówki na „zły” cholesterol

Hipercholesterolemię ma ponad 60 proc. Polaków, a jedynie 6 proc. z nich jest świadomych swojej choroby. Wyniki są niepokojące, gdyż wysoki cholesterol jest jednym z czynników zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Na pierwszym miejscu należy postawić badania profilaktyczne by jak najszybciej rozpoznać chorobę a następnie zmienić przyzwyczajenia żywieniowe, które pomogą obniżyć stężenie cholesterolu we krwi.



Przewodnik dla przyszłej mamy

Ciąża to bardzo ważny okres w życiu każdej kobiety. Poprzez swój styl życia i sposób odżywiania wpływa na zdrowie nie tylko swoje ale też dziecka. Najważniejsza zasada obowiązująca w tym czasie brzmi: jedz dla dwojga, nie za dwoje, równocześnie dbając o różnorodność swojego menu. Zatem, co powinno znaleźć się na talerzu* przyszłej mamy? O tym w tekście poniżej.



Triki na zdrowe grillowanie

Spotkania przy grillu z bliskimi to narodowy sport Polaków od majówki aż po ciepłe jesienne wieczory. Czy dania z rusztu zawsze muszą być niezdrowe? Niekoniecznie, jeśli dobrze przygotujemy się do grillowania, wybierzemy wysokiej jakości produkty oraz  zadbamy o obecność na talerzu warzyw i owoców to dania z grilla mogą służyć naszemu zdrowiu i sylwetce.



Lato soczyście kolorowe 

Wyciśnij z lata co najcenniejsze dla ciebie! To doskonały moment by poprawić nawyki żywieniowe, bo oferta różnokolorowych warzyw i owoców jest szeroka. Staraj się spędzać czas na świeżym powietrzu, wybierz się na wycieczkę czy rower. I koniecznie sprawdź jak odżywiać się latem!



Zdrowe odżywianie od małego

Zdrowie dzieci zależy od tego co znajduje się na ich talerzu i w szkolnej śniadaniówce. Zwykle brakuje warzyw i owoców, które powinny być podstawą zbilansowanej i pełnowartościowej diety. Tylko taka gwarantuje zdrowie teraz i w przyszłości. Wzorem do naśladowania dla najmłodszych są rodzice, dziadkowie i nauczyciele. Dorośli, to poprzez wasze zachowania żywieniowe kształtują się nawyki dzieci. Wszystko w waszych rękach!



Sport zaczyna się w kuchni

Codzienny ruch i prawidłowe odżywianie to najlepsza recepta na zachowanie zdrowia, sprawności fizycznej i umysłowej.  Bywa jednak, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość zjadanych warzyw i owoców, rezygnacja z produktów zbożowych i tym samym zbyt duże spożycie białka. Co, ile i dlaczego jeść kiedy zaczynamy być aktywni? O tym w tekście poniżej.



Modny styl życia czyli jak powinna odżywiać się młodzież?

Dojrzewanie jest szczególnym czasem, kiedy organizm dziecka przechodzi metamorfozę i zmienia się w kobietę lub mężczyznę. To wymagający okres dla układu kostnego oraz hormonalnego. Ten ostatni odpowiada za dojrzewanie a jego prawidłowe działanie zależne jest od sposobu odżywiania się młodego organizmu. Wydzielanie hormonów uzależnione jest od tkanki tłuszczowej. Zarówno nadwaga/otyłość i przeciwnie niedowaga sieją zamęt w układzie hormonalnym obu płci, co negatywnie wpływa na tempo dojrzewania. Warto nad tematem chwilę się pochylić, gdyż częściej zwraca się uwagę na prawidłowe żywienie dzieci a później dopiero dorosłych, pomijając jakże ważną grupę nastolatków.



Wiosna, jedz zdrowo sezonowo


Wiosna to czas kiedy znacząco poszerza się asortyment sezonowych warzyw i owoców. Sięgaj w tym okresie po sałatę, rzodkiewkę, młody groszek cukrowy, kalarepę czy szparagi. To ich najbardziej brakuje nam zimą. Staraj się powoli rezygnować z przetworów, niech twoja dieta obfituje w warzywa i owoce jak najmniej przetworzone.



Zdrowy posiłek dla zabieganych


Brak czasu to częsty powód by zaniechać zdrowe odżywianie. Tymczasem to jak jemy wpływa na nasze samopoczucie, koncentrację w pracy i energię na co dzień. Będąc managerem, dyrektorem czy asystentem, musisz znaleźć czas na posiłek. Zobacz jak w prosty sposób możesz poprawić swoje nawyki żywieniowe na lepsze. Jest to prostsze niż myślisz.



Wskazówki żywieniowe w endometriozie


Endometrioza dotyka od ok. 6-10% kobiet w wieku rozrodczym. Charakteryzuje się „wędrowaniem” błony śluzowej macicy czyli endometrium poza jej naturalne umiejscowienie. Choroba związana jest z przewlekłym bólem, którego przyczyna leży w rozlokowanych po organach ogniskach endometriozy. Dochodzą do tego zaburzenia hormonalne i stan zapalny na które ma wpływ codzienna dieta.



Jedzenie na dobre myślenie


Mózg to centrum dowodzenia, który stale odbiera i przesyła niezliczone ilości informacji do całego organizmu. Zużywa przy tym aż 20-25 proc. energii dostarczanej z pożywieniem a jego głównym pokarmem jest glukoza. Nie oznacza to jednak, że spożywanie cukru w czystej postaci sprzyja jego pracy. Paliwo dla mózgu musi być najwyższej jakości. Zatem, co jeść by usprawnić pracę tego organu i tym samym zapewnić sobie maksymalną koncentrację niezbędną dla efektywnego uczenia się? O tym już na samym początku sezonu na polskie superowoce.



Jedzenie na odmłodzenie

Każdy z nas chciałby cieszyć się długim życiem w zdrowiu. Dodatkowo jędrna skóra bez zmarszczek i dobry wzrok to marzenie większości z nas. Starzenie się organizmu jest procesem nieuniknionym. Jednak tempo tego procesu jest w dużej mierze zależne od nas samych. Szeroko pojęty styl życia w tym sposób odżywiania ma ogromne znaczenie w kontekście opóźniania procesów starzenia. I warto o tym pamiętać od młodości aż do późnej starości.



Przewodnik dla mamy karmiącej


Mleko matki jest najlepszym pokarmem dla nowo narodzonego dziecka. Korzyści z karmienia piersią odnosi zarówno dziecko jak i matka. Sposób odżywiania się kobiety karmiącej wzbudza dużo emocji. A prawdą jest, że nie powinno ono odbiegać od różnorodnej i pełnowartościowej diety każdego z nas. Eliminacja wybranych produktów i restrykcje dietetyczne z obawy przed wzdęciami czy alergią pokarmową maluszka z reguły nie mają podstaw. Warto natomiast skupić się na składnikach, których spożycie ma szczególne znaczenie dla pokarmu kobiecego.



Jedzenie wspierające płodność


Poczęcie dziecka staje się coraz częstszym problemem par. Przeszkodą bywa stresujący tryb życia oraz nieprawidłowe i mało wartościowe odżywianie. Dziś wiemy, że zmiana przyzwyczajeń żywieniowych zwiększa szanse na potomstwo. Zobacz jak to zrobić u progu sezonu na polskie superowoce.



Żywieniowe podejście do otyłości


Dotyczy coraz częściej ludzi młodych. W konsekwencji obniża się średnia wieku zachorowalności na choroby układu krążenia i cukrzycę. Kluczem do zachowania prawidłowej masy ciała jest właściwy sposób odżywiania się, gdzie połowę talerza zajmują warzywa. Zalecenie wydaje się proste choć z obserwacji wynika, że bywa trudne do wykonania. Materiał przygotowany z okazji Światowego Dnia Zwalczania Otyłości 24/10.


Zdrowy talerz diabetyka


Według Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) średnio co trzecia osoba na świecie ma stan przedcukrzycowy, co dziesiąta choruję na cukrzycę, z czego połowa nie jest tego świadoma. W 99 lat od odkrycia insuliny chorych jest coraz więcej. Narosło wiele mitów. Sądzimy, że cukrzyca jest chorobą zamożności i że chorują na nią tylko osoby starsze. Czas docenić rolę diety, tym bardziej, że diabetyków obowiązują te same zasady zdrowej diety, co osób bez cukrzycy: mało tłuszczu, cukru i soli, dużo warzyw i owoców, które powinny stanowić połowę tego co jemy.



Naturalny sposób na nadciśnienie

Jak wynika z badań Światowej Organizacji Zdrowia, już co trzeci Polak choruje na nadciśnienie tętnicze. To ponad 10 milionów osób. Połowa z nich nawet nie zdaje sobie z tego sprawy i bagatelizuje objawy. Dlaczego wykrycie i leczenie tej choroby jest tak ważne? Ponieważ nieleczone nadciśnienie, w połączeniu z wysokim cholesterolem, cukrzycą lub otyłością zagraża naszemu życiu, istotnie zwiększając ryzyko zawału serca, udaru mózgu i niewydolności nerek.


Profilaktyka nowotworowa na co dzień


Nowotwory są drugą przyczyną zgonów w kraju, zaraz po chorobach układu krążenia. To nie predyspozycje genetyczne a w dużej mierze styl życia odpowiadają za pojawienie się raka. Niewłaściwa dieta w połączeniu z brakiem ruchu prowadzą do nadmiernego gromadzenia się tkanki tłuszczowej. Ta ostatnia sprzyja stanom zapalnym w organizmie, co zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.



#FunduszePromocji

#PołowaSukcesu #PołowaTalerza 
#PołowaTegoCoJemy #PolskaSmakuje 

Publikacja powstała w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”.
 

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw



Więcej w archiwalnych materiałach:


Kontakt:
Monika Stromkie-Złomaniec