09/14/23

Jeszcze nigdy nie jedliśmy tak zdrowo


Według badań Kantar Polska konsumpcja owoców i warzyw w sezonie 2023 osiągnęła rekordowy poziom. Kilkanaście gatunków regularnie notuje historyczne rekordy ilości konsumentów. W sierpniu już blisko połowa Polaków (49%) jadła warzyw i owoców dużo i bardzo dużo. Rekordowe 19% Polaków odżywiało się w sierpniu w pełni zgodnie z zaleceniami dietetyków – warzywa i owoce stanowiły minimum połowę tego co jedli. O źródłach wzrostu konsumpcji i wyzwaniach promocji roli owoców i warzyw w codziennym odżywianiu - Witold Boguta, Prezes KZGPOiW oraz Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny i ekspert Core Team. 

Sektor ogrodniczy prowadzi monitoring konsumpcji. Badania dostarczają informacji na temat liczby konsumentów i częstotliwości konsumpcji wielu gatunków owoców i warzyw. Sierpniowe sondaże pokazują, że jeszcze nigdy nie jedliśmy tak zdrowo.

Badania finansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Stale aktualizowane dane na temat demografii konsumentów kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na WczorajNaTalerzu.pl



Jeszcze nigdy nie jedliśmy tak zdrowo 

Wśród warzyw historyczne rekordy odnotowała liczba konsumentów ogórków, cebuli, marchwi, cukinii, fasolki szparagowej oraz kapusty. 


Więcej o sierpniowej konsumpcji warzyw w materiale: Warzywa biją rekordy konsumpcji – badania Kantar dla Core Teamu

Widzimy, że słupki rosną i to nas dietetyków bardzo cieszy. Te słupki były wysokie w okresie pandemii, kiedy ludzie bali się tego, że zachorują to właśnie w warzywach i owocach upatrywali nadzieję na zdrowie. Teraz nie ma takiego czynnika zewnętrznego, a widać trend wzrostowy. Rośnie ilości konsumentów, dla których warzywa i owoce stanowią połowę każdego posiłku. To bardzo budujące
- komentuje Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert Core Team, Z kaloriami na pieńku.

Źródła wyższej konsumpcji owoców i warzyw

- Warzywa i owoce mają dobrą „prasę”. 98% Polaków uważa je za zdrowe. Świadomość prozdrowotna rośnie. Pandemia ten proces zintensyfikowała. Wąskim gardłem jest wiedza na temat tego, ile powinniśmy ich spożywać i brak adekwatnych nawyków. Nad tym pracujemy. Wielu konsumentów nie je większej ilości warzyw i owoców, gdyż jest przekonana, że nie musi, że ilość, którą spożywają jest wystarczająca – komentuje Witold Boguta, prezesa Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw

Wzrosty konsumpcji pokryły się z trudniejszą sytuacją ekonomiczną. Kiedy było nam lepiej, owoce i warzywa wydawały się drogie. Kiedy mamy mniej pieniędzy, wydajemy je bardziej racjonalnie, częściej też kupujemy „namiastkę szczęścia”. Nie stać nas na wyjazdy i wyjścia do restauracji, ale stać nas na to by kupić sobie i najbliższym małą przyjemność, np. kartonik malin, jeżyn czy minikiwi. W lecie pomaga nam większa dostępność owoców i warzyw. Mamy więcej czasu, maleje zatem znaczenie takich obiekcji jak czasochłonność przygotowania. Tę percepcje od lat staramy się osłabiać
- dodaje Witold Boguta.

Dobra forma zaczyna się w kuchni

- Na pewno trendy dla większości gatunków są rosnące. Jemy zdrowiej i lżej. Chcemy spożywać to co sezonowe i lokalne. Dlatego od 3 lat zapraszamy na samozbiory, od 2 lat promujemy większe zakupy w trakcie zbiorów poszczególnych gatunków. W tym roku doszło mrożenie owoców sezonowych. Widzę ogrom pracy, zachęcam do każdej refleksji i wsparcia wysiłków Funduszu. Korzystając z okazji, zapraszam na Narodowy Dzień Sportu, którego producenci warzyw i owoców są od 2 lat strategicznym partnerem. Takimi sposobami pokazujemy, że nasze produkty są ważną częścią zdrowego i aktywnego stylu życia, że sport zaczyna się w kuchni – puentuje prezes Witold Boguta.



Owoce i warzywa podczas poszczególnych posiłków

Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 90% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 78% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 68% - na kolację.

Jako przekąski warzywa i owoce spożywało 52% badanych, natomiast na drugie śniadanie - 53%. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek - 39%.

Najbardziej wartościowym pod względem ilości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. W przypadku niemal połowy badanych (48%) co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców.

Respondenci często deklarują spożywanie warzyw i owoców jako przekąski (17%). Najrzadziej (29%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.

A jak wygląda Twój talerz?


Rekordowe 19% Polaków odżywiało się w sierpniu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku zalecany poziom.

Mniej niż jedna trzecia (30%) badanych odżywia się nieco gorzej, ale warzywa i owoce są składnikiem większości ich posiłków i zdarza się, choć zbyt rzadko, że stanowią ich połowę.

51% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, przy czym u 38% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 13% badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.

Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w sierpniu wartość 48,4 pkt., czyli ciągle był na niskim poziomie. Wskazuje to na ciągle niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka. Innymi słowy, średnia ciągle jest wyzwaniem. 

W porównaniu do lipca wskaźnik ten wzrósł o 1 pkt.

„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, u której we wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).


Wskaźnik powstaje na podstawie odpowiedzi na dwa pytania: Czy warzywa i owoce były obecne w wszystkich posiłkach? Czy warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę spożywanej żywności?


Najbardziej aktualny sondaż zrealizowano w dniach 18-23 sierpnia 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.


Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”.

Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.



Kontakt:
Witold Boguta