07/06/23
Kurczak w owocach jagodowych
Owoce jagodowe w tym przepisie okazują się być asem w rękawie - nie wysuwają się na pierwszy plan, a jednocześnie w zupełnie zjawiskowy sposób odmieniają oblicze tego dania! Kurczak w glazurze z porzeczek przestaje być nudny - nabiera pięknego koloru, smakowicie się błyszczy, a do tego jego aromaty wzmacniają słodkie, kwaśne i wytrawne nuty. Danie idealne na niezobowiązującego grilla, sprawdzi się równie dobrze na bardziej odświętnym obiedzie.
Kurczak w owocach jagodowych
Czas przygotowania: 40 min
2 porcje
1 szkl. porzeczek czerwonych i czarnych
2 pojedyncze piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy
½ cebuli czerwonej
2 ząbki czosnku
½ papryczki chilli
1 łyżka octu malinowego
sól i pieprz
1 łyżka masła
1 surowa kolba kukurydzy
garść rukoli
1 łyżka oliwy
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Jak przygotować?
Pierś oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy przez 3 minuty i dokładamy porzeczki. Smażymy 7 minut i miksujemy na gładką masę. Obtaczamy kurczaka w wystudzonej glazurze i marynujemy przez 30 minut w lodówce. Po czym grillujemy z każdej strony. Kukurydzę kroimy w kilkucentymetrowe kawałki i obsmażamy na maśle pod przykryciem, po 4 minuty z każdej strony, solimy.
Jak podawać?
Na połowę talerza wykładamy rukolę i kukurydzę, posypujemy porzeczkami, szczypiorem i skrapiamy oliwą. Pierś z kurczaka kroimy w plastry i układam po przeciwnej stronie talerza.
Obok talerza lody malinowo-porzeczkowe.
Gotowe!
Filiżanka owoców do każdego posiłku to dobry nawyk. Owoce i warzywa powinny stanowić połowę tego co jemy.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz tutaj
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
_
Kontakt
Zachęcamy do podzielania się opiniami i zaproponowania własnych wariacji. Chętnie je ocenimy i zaprezentujemy szerzej.
Agnieszka Szydziak