07/31/23

Sałatka jeżynowa


Ten talerz to kwintesencja lata - lekki, świeży, z produktów pełnych odmiennych, ale jednocześnie dobrze się ze sobą komponujących, smaków. Można przygotować go w kilka minut. To zupełnie inna sytuacja niż w przypadku czasochłonnej sałatki jarzynowej. Mała różnica w nazwie, a wielki krok w przygotowaniu letniego dania - zamieńcie zatem jarzynową na jeżynową!


Sałatka jeżynowa

Czas przygotowania: 20 min
2 porcje 

1 szkl. jeżyn
sałata lodowa
2 dymki
100 g świeżych kurek
2 łyżki masła
sól i pieprz


Sos:
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżka posiekaj pietruszki
1 łyżka octu malinowego
1 łyżka miodu
2 łyżki wody

6 plastrów sera koziego
podpłomyki



Jak przygotować?

Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone drobno cebulę i oczyszczone kurki. Smażymy na mocnym ogniu przez 4 minuty. Na koniec doprawiamy solą i pierzem. Przekładamy na talerz do delikatnego ostudzenia. Składniki sosu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.


Jak podawać? 

Na połowie talerza układamy sałaty, kurki i jeżyny. Polewamy całość sosem. Na drugiej połówce serwujemy podpłomyki i kozi ser.


Obok talerza koktajl z czarnej porzeczki i malin na kefirze.



Gotowe!

Filiżanka owoców do każdego posiłku to dobry nawyk. Owoce i warzywa powinny stanowić połowę tego co jemy. 

Smacznego! 



Więcej przepisów znajdziesz tutaj





Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III". Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

_

Kontakt 

Zachęcamy do podzielania się opiniami i zaproponowania własnych wariacji. Chętnie je ocenimy i zaprezentujemy szerzej.  
Agnieszka Szydziak