02/14/23
Śniadanie prasowe z dyskusją ekspertów na temat najnowszych badań popularności diet
Zapraszamy na spotkanie prasowe z dyskusją ekspertów na temat najpopularniejszych diet oraz prezentacją badań percepcji samego słowa dieta. Ocenimy także zaskakująco niską znajomość diety śródziemnomorskiej, uznawanej przez dietetyków za najzdrowszą. Poznamy najpopularniejsze gatunki lutego oraz potencjał żywienia w endometriozie. Podsumujemy promocję owoców jagodowych w 2022 r.
Kantar zbadał znajomość najpopularniejszych diet (wyniki).
Zaprosiliśmy ekspertów by dowiedzieć się: jak interpretować wysoką popularność diet bezmięsnych, w czołówce nie ma innych? Jak ocenić wysoki wynik diety kapuścianej, Kwaśniewskiego czy Dukana, kiedyś modnej, dziś odradzanej przez 98% polskich dietetyków? Co oznacza niska znajomość diety śródziemnomorskiej, jej założenia zna tylko 16% Polaków? Co śladowa znajomość założeń diet DASH, planetarnej, fleksitarianizmu? Wreszcie kluczowe pytanie: jak popularność i znajomość założeń ww. diet wpływa na popularyzację podstawowej wiedzy dotyczącej odżywiania?
Pytania dodatkowe: co z sezonowością, postulatem etnocentryzmu dietetycznego (jedz lokalne) i promocją konsumenckiego (kupuj polskie)?
Poznamy wyniki badania percepcji słowa "dieta". Spotkanie będzie okazją do pierwszej wymiany poglądów i do zaproszenia na marcową debatę nt. konsekwencji - za i przeciw - nadużywania go w edukacji żywieniowej.
Data konferencji: 23 lutego 2023, godz. 10:00-11:00 (ostatni czwartek)
UWAGA!
Miejsce konferencji: tym razem Śródmieście Południowe
ul. Piękna 24/26, 00-549 Warszawa (Kantar - laboratoria) - link
Planowana agenda:
- Badanie percepcji słowa dieta - premiera sondażu, wyniki omówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar Public
- Najpopularniejsze warzywa i owoce lutego - wyniki monitoringu konsumpcji - Tomasz Roszkowski, Kantar Public. Wyniki będą dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl
- Potencjał żywienia w endometriozie – rekomendacje żywieniowe z myślą o marcu - miesiącu świadomości endometriozy - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Teamu, Z kaloriami na pieńku
- Warzywa dla seniora - warzywa o działaniu przeciwzapalnym, kardioprotekcyjnym, wzmacniającym kości i odporność – Ewelina Szymczak, Zrzeszenie Producentów Papryki RP i Koło Gospodyń Wiejskich „Długowianki”. Moc polskich warzyw
- Podsumowanie i plany promocji owoców jagodowych w sezonie 2023 - projekt Czas na polskie superowoce!
- Degustacja soku z jagody kamczackiej - komentarz lek. med. Małgorzata Jaszyk - plantator i przetwórca, Biohaskap.com
- Debata ekspertów: prymat diet bezmięsnych i niska znajomość diety śródziemnomorskiej
Do Państwa dyspozycji nasi eksperci:
- dr n. med. Daniel Śliz - Prezes Zarządu Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia - ptmsz.pl
- Ewa Trusewicz - dietetyk kliniczny, autorka wielu publikacji w czasopismach specjalistycznych oraz popularnych (m.in. Food Forum, Vita, Rzeczpospolita, Avon kontra rak piersi, Polskie towarzyszenie Chorych na Hashimoto, Holmes Place), szkoleniowiec. Autorka książki „Co Ci leży na sercu” i współautorka „Żywienie-Zdrowie-Edukacja”. Dieta i Fitness
- Milena Nosek – absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk Polskiego Baletu Narodowego, wykładowca Wyższej Szkoły Rehabilitacji w Warszawie. Często gości w mediach jako ekspert w zakresie zdrowia, dietetyki i wellness. Entuzjastka podróży, teatru i tańca. Admiratorka kuchni śródziemnomorskiej. www.milenanosek.pl
- Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców. Prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku
- lek. med. Małgorzata Jaszyk - plantator jagody kamczackiej i przetwórca, Nutracevit, prezentuje sok BIOHASKAP® Vitality, który 3 lata temu rozsławił jagodę kamczacką podczas targów BIOFACH w Norymberdze. Zdobył tytuł Best New Product 2019 w kategorii napoje, pokonując 100 innych eko produktów z całego świata. Biohaskap.com
Informacje i kontakt w sprawie wyników badań i komunikatów:
Zaprasza KZGPOiW, CORE TEAM sektora ogrodniczego i KANTAR Public.
Badania realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”. Projekt ten realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie finansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Projekt ten realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt:
Aktualne wyniki monitoringu konsumpcji kilkudziesięciu gatunków warzyw i owoców oraz komunikatów prasowych na WczorajNaTalerzu.pl
Witold Boguta