07/01/22
Najpopularniejsze owoce i warzywa czerwca
W czerwcu tradycyjnie najpopularniejszym owocem były truskawki, a warzywem pomidory. Te dwa gatunki spożywało dziewięciu na dziesięciu Polaków (odpowiednio 85% i 91%). Pomidory i truskawki Polacy wskazali również jako to najbardziej zachęcające do jedzenia. Truskawki były pierwszy wyborem dla 60%, pomidory 42%, dalej maliny (39%) i jabłka (34%). Porównują wyniki do czerwca ur. najbardziej wzrosło spożycie jagody kamczackiej (aż o 70%), produktów z czarnej porzeczki (o 31%) i borówki (o 23%). Borówka tyle co kamczatka zyskała wciągu ostatnich 2 lat. W czerwcu 2020 roku miała 7,1 mln konsumentów, dziś już 12 mln. To wzrost o 68% i dobry prognostyk przez rozpoczynającym się sezonem.
Późna wiosna zmienia nasze talerze. 56% Polaków ciągle ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, ale jeszcze w kwietniu było takich osób ponad dwie trzecie (67%). Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. U 47% badanych co najmniej w połowie składa się on z warzyw i owoców. W maju, w porównaniu do kwietnia, wynik ten wzrósł o 8 punktów procentowych.
Badanie zrealizowano w dniach 3-8 czerwca 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1012 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania ok. 20 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
Konsumpcja owoców w czerwcu
Najpopularniejszym owocem na początku czerwca były truskawki. Ich konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje ponad ośmiu na dziesięciu Polaków (85%).
Truskawki jedzone były też najczęściej. 3% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 10% 4-5 razy w tygodniu.
Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się jabłka, które jadło niespełna czterech na pięciu (79%) badanych. Spożycie jabłek spadło o 6 punktów procentowych w stosunku do maja.
Ponad jedna trzecia (37%) Polaków na początku czerwca jadło gruszki. To mniej niż przed miesiącem (o 4 p.p.).
W czerwcu konsumpcja polskich superowoców wzrosłą jaszcze bardziej
Wszystkie owoce jagodowe odnotowała wzrost spożycia: truskawki (o 41 p.p.), maliny (o 7 p.p.), borówki (o 5 p.p.) oraz czarna porzeczka (o 3 p.p.).
Wyniki deklaracji konsumpcji w czerwcu 2022 roku odnieść można do wyników z czerwca 2021 roku. Najbardziej zyskały jagody kamczackie - o wspomniane 7 p.p., czyli aż 70% patrząc "czerwiec do czerwca". Żaden inny gatunek w Polsce nie zanotował ta dużego wzrostu jak jagoda kamczacka (haskap).
Konsumpcja przetworów z czarnej porzeczki notuje stały silny wzrost. W czerwcu wyniosła 21%. Patrząc rok do roku jest to wzrost z 16 p.p. do 21 p.p., czyli o 31%. Wzrost "maj do maja" wyniósł 13%. W kwietniu czarna porzeczka również zanotowała wzrost liczby konsumentów, był to największy wzrost od 2 lat, od początku realizacji badań (o 67%).
Konsumpcja borówki wzrosła do 37%, w maju to było 32%, w kwietniu 25%. Patrząc rok do roku jest to wzrost aż o 23% "czerwiec do czerwca".
Konsumpcja warzyw w czerwcu
Najpopularniejszym warzywem w czerwcu były pomidory, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje ponad dziewięciu na dziesięciu Polaków (96%).
Na drugim miejscu wśród polskich warzyw znalazły się ogórki, które jadło 91% badanych, natomiast trzecie miejsce należy do cebuli (87%).
Konsumpcja marchwi, pomidorów, a także ogórków, cebuli i papryki jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu.
W stosunku do maja wzrosło spożycie: cukinii (o 14 p.p.), szparagów (o 5 p.p.), kalafiora (o 8 p.p.), sałaty (o 3 p.p.), rzodkiewki (o 5 p.p.),
W maju, w stosunku do kwietnia br., wzrosło spożycie sałaty i rzodkiewki (po 13 p.p.), pomidorów (o 6 p.p.), ogórków (o 5 p.p.), kapusty (o 4 p.p.), brokułów (o 3 p.p.), kalafiora (o 2 p.p.).
Spożywanie owoców i warzyw podczas poszczególnych posiłków
Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 91% osób, które w ogóle jadły ten posiłek.
77% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 67% na kolację.
Na drugie śniadanie oraz przekąski warzywa i owoce spożywało 49% Polaków. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (39%).
Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. W przypadku 44% badanych co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców. W porównaniu do maja wskaźnik ten zmalał o 3 punkty procentowe. Wcześniej, to znaczy w porównaniu do kwietnia wskaźnik ten wzrósł o 8 punktów procentowych.
Respondenci najczęściej deklarują spożywanie jedynie warzyw i owoców w przekąskach (13%).
Najrzadziej (25%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.
Wczoraj na talerzu
Jedynie 16% Polaków odżywiało się w czerwcu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku zalecany poziom.
Mniej niż jedna trzecia (29%) badanych odżywia się nieco gorzej, ale warzywa i owoce są składnikiem większości ich posiłków i zdarza się, choć zbyt rzadko, że stanowią ich połowę.
56% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, przy czym u 36% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 18% badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.
Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w czerwcu wartość 45,3 pkt., czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka. W porównaniu do maja wskaźnik ten wzrósł o 0,7 pkt.
„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).
Wskaźnik powstaje na podstawie odpowiedzi na dwa pytania: Czy warzywa i owoce były obecne w wszystkich posiłkach? Czy warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę spożywanej żywności?
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”
Kontakt:
Maciej Dolata